A parlament jóváhagyta az új választásokról szóló törvényt Bolíviában

A bolíviai képviselőház és szenátus szombat este elfogadta az új parlamenti és elnökválasztások megtartásáról szóló törvényt, amely szerint e voksolásokon nem vehet részt Evo Morales lemondatott elnök.

Forrás: MTI2019. 11. 24. 10:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvényjavaslatot a magát az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánító Jeanine Ánez szerdán küldte el a parlamentnek az új választások kiírása érdekében, egy hónappal az erőszakos tüntetéseket kiváltó október 20-i szavazást követően.

Ánez sajtótájékoztatón akkor azt mondta, ha jóváhagyják a jogszabályt, akkor megsemmisítik az októberi voksolás eredményét, ami után az azóta Mexikóba menekült, lemondatott Evo Morales kikiáltotta választási győzelmét. A javaslat ezenkívül lehetővé tenné egy új választási szerv felállítását – fűzte hozzá.

Morales november 10-én kényszerült lemondani az elnöki posztról. A rendőrség és a hadsereg vezetője is távozásra szólította fel azt követően, hogy az Amerikai Államok Szervezete (OAS) súlyos szabálytalanságokra derített fényt az októberi elnökválasztáson, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt.

Miután a parlament mindkét háza határozatképtelenné vált ahhoz, hogy kijelölje Morales ideiglenes utódát, Ánez, a szenátus ellenzéki alelnöke az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát, és bejelentette, hogy a lehető leghamarabb új elnökválasztást akar. Három napja új választások megtartásáról állapodott meg az Ánez által beiktatott bolíviai átmeneti kormány Morales pártjának parlamenti képviselőivel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.