időjárás 5°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

A bozóttüzek és füstjük Ausztrália egyik legnagyobb légszennyezését okozzák

Forrás: MTI
2019.12.11. 14:19
A bozóttüzek és füstjük Ausztrália egyik legnagyobb légszennyezését okozzák

Új-Dél-Wales államban körülbelül 1600 tűzoltó 96 bozóttűz megfékezésén dolgozik, az egyik legsúlyosabb közülük az ötmillió lakosú Sydneytől északnyugatra mintegy 60 kilométer hosszan pusztító Gospers-hegyi megatűz. Szakértők szerint ennek a lángjait vélhetően csak a januári esőzések megérkezésével sikerülhet teljesen eloltani.

Új-Dél-Wales környezetvédelmi minisztériuma csütörtökön azt közölte, hogy a bozóttüzek és füstjük Ausztrália egyik legnagyobb légszennyezését okozták.

Eközben több ezren tüntettek a környező bozóttüzek miatt sűrű füstbe burkolózott Sydneyben, Ausztrália Új-Dél-Wales államának központjában szerdán, klímavészhelyzet kihirdetését és a tűzoltóságnak nyújtandó támogatások növelését sürgetve. A mintegy hétezer tüntető közül sokan légzésvédő maszkban jelentek meg.

A tüntetést a szervezők szerint azzal a céllal hirdették meg, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra a sürgető klímavédelmi intézkedések meghozatala érdekében, miután az ausztrál metropoliszt a bozóttüzek miatt hetek óta mérgező füst borítja, s a levegő szennyezettsége túllépte már az egészségre veszélyes szint tízszeresét is.

Mérgező füstfelhő borította be Canberrát is a bozóttüzek miatt

Harmadik hónapja tombolnak a bozóttüzek Ausztrália keleti partján, Canberrából a lakosok vasárnap mérgező füstfelhőről számoltak be.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.