Előre be nem jelentett látogatásra Tunéziába utazott a török elnök

Előre be nem jelentett látogatásra Tunéziába érkezett szerdán Recep Tayyip Erdoğan török elnök – közölték nemzetközi hírügynökségek.

Forrás: MTI2019. 12. 25. 18:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint Erdoğan Kaisz Szaíd államfővel tárgyal.

A török elnököt elkísérte a külügy- és a védelmi miniszter, valamint a hírszerzés főnöke is.

Erdoğan az első külföldi államfő, aki az októberben megválasztott Szaídnál látogatást tesz.

A török elnök két héttel azután érkezett Tuniszba, hogy Szaíd Tuniszban találkozott Fájez esz-Szarrádzzsal, a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány miniszterelnökével.

A török kormány novemberben biztonsági és katonai együttműködési megállapodást írt alá a tripoli székhelyű egységkormánnyal, kiváltva Görögország és más államok bírálatát. Decemberben a líbiai egységkormány és a török parlament ratifikálta a megállapodást.

A katonai megállapodás értelmében líbiai kérésre Törökország katonai kiképzőszemélyzetet és felszerelést küldhet Líbiába.

A kőolajban gazdag Líbia Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta gyakorlatilag káoszba süllyedt, és egymással rivalizáló fegyveres csoportok igyekeznek megszerezni az ország minél nagyobb része fölött az ellenőrzést.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftar tábornok április 4-én indította meg csapatait az ENSZ által elismert kormány ellenőrzése alatt álló Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.