Első csatáját megnyerte Benjamin Netanjahu

Az első csatát megnyerte Benjamin Netanjahu ügyvivő izraeli kormányfő: a szavazatok 72,5 százalékát besöpörve ismét a Likud elnökévé választották a párt csütörtöki tisztújító szavazásán.

2019. 12. 28. 14:34
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu gestures as he arrives to address the media in Airport City near Tel Aviv
A kormányfő márciusban harmadszor is nekifut a megméretésnek Fotó: Amir Cohen Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első csatát megnyerte Benjamin Netanjahu ügyvivő izraeli kormányfő: nagy többséggel ismét a Likud elnökévé választották a párt csütörtöki tisztújító szavazásán. A 116 ezer párttag közül alig 49 százalék járult az urnák elé, ami papíron a kihívónak kedvezett, Netanjahu mégis a szavazatok 72,5 százalékát söpörte be. Gideon Szaár egykori oktatási, majd belügyminiszter az esélytelenek nyugalmával indult ellene, veresége után sietett is teljes támogatásáról biztosítani a miniszterelnököt, bár meglehetősen éles nyelvű kampányáért nem kért elnézést. A 27,5 százalékos eredményével összességében így is elégedett lehetett, hiszen visszahelyezte magát a politikai térképre, amit még kamatoztathat a Netanjahu utáni időkben.

Ami hamarabb eljöhet, mint talán a Likudban néhányan gondolják. Netanjahunak ugyanis még két nagy csatát kell megnyernie, hogy a háborúból is győztesen kerüljön ki. Először is a bíróságon, hiszen jelenleg korrupciós ügyei miatt még az sem egyértelmű, hogy alakíthat-e kormányt. Erről várhatóan a következő hetekben születik döntés. Másodszor pedig az urnák előtt, miután Izraelben március másodikán egy éven belül harmadszor is választásokat tartanak. Az most egyértelműen kiderült, hogy a jobboldali alakulat kitart meghurcolt vezére mellett, csak benne látják a győzelem zálogát. A nagy kérdés az, hogy ennek milyen hatása lesz a belpolitikára. Mindenesetre az újrázó pártelnök győzelmi beszéde már jól érezhetően kampánynyitó beszéde is volt egyben, amiben hatpontos tervet vázolt fel megválasztása esetére. Köztük például olyan örökzöld témákat, mint a ciszjordániai zsidó telepek elismertetése az Egyesült Államokkal, Irán megállítása vagy a viszony normalizálása az arab államokkal.

A kormányfő márciusban harmadszor is nekifut a megméretésnek
Fotó: Reuters

Közvélemény-kutatások egyelőre csak a Likud előválasztása előtt készültek. Ezek egyöntetűen a Beni Ganc vezette centrista szövetség, a Kék-fehér győzelmét jósolják, a Likud minden felmérésben a második helyre szorult vissza. Ha egy-két mandátum sorsa billeg is, az erőviszonyok alapvetően nem változtak szeptember óta, a 120 fős izraeli törvényhozásban szükséges többséget sem a jobboldali-vallásos, sem a centrista-baloldali blokk nem tudná összehozni. Azaz jelen állás szerint hiába sziklaszilárd Netanjahu pozíciója a jobboldal élén, marad a patthelyzet Izraelben.

Nyomás a palesztinokon

Az Európai Unió, az élen Németországgal egyre nagyobb nyomást helyez a palesztinokra, hogy tartsanak választásokat – értesült a The Times of Israel. Az angol nyelvű izraeli portál úgy tudja, Angela Merkel német kancellár egy berlini találkozón személyesen is nekiszegezte a kérdést Mahmúd Abbásznak, hogy mikor választották meg. Mikor a palesztin elnök felidézte, hogy utoljára 2005-ben, Merkel felrótta neki, hogy őt azóta már háromszor is újraválasztották. A cikk szerint az unióban egyre több tagállamot zavar, hogy miközben a Palesztin Hatóság legfőbb anyagi donorjává léptek elő, céljaikat nem érik el. Emlékeztetnek rá: csak 2018-ban 400 millió dollárral támogatták a palesztinokat. Az utóbbi időben Abbász több ígéretet tett a választások kiírására, de ebből mindmáig semmi sem valósult meg. A legfőbb akadály, hogy nem kapott biztosítékot Izraeltől arra, hogy a kelet-jeruzsálemi palesztinok is szavazhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.