Hatos gyilkosság egy ostravai kórházban

Négy férfit és két nőt megölt, három embert pedig megsebesített egy férfi tegnap reggel az észak-morvaországi Ostrava egyetemi kórházában; az elkövető később magával is végzett.

Mártonffy Attila
2019. 12. 11. 6:44
Czech Prime Minister Andrej Babis walks out of the University Hospital in Ostrava
A támadó váratlanul tüzet nyitott a klinika egyik várótermében Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy férfit és két nőt megölt, három embert pedig megsebesített egy férfi tegnap reggel az észak-morvaországi Ostrava egyetemi kórházában; az elkövető később magával is végzett – tudósított az MTI és a BBC. Jiří Havrlant kórházigazgató azt mondta, hogy a támadó negyed nyolc körül nyitott tüzet a klinika traumatológiai osztályának várótermében, majd elmenekült. Négy áldozat a helyszínen meghalt, ketten pedig műtét közben haltak bele sérüléseikbe. A három sebesült közül kettőnek az állapota súlyos, de nem életveszélyes.

Andrej Babiš kormányfő lemondta hivatalos programját, és a belügyminiszterrel a helyszínre sietett. – A támadó kivégzésszerűen lőtt, közvetlen közelről fejre, nyakra és mellkasra célzott – mondta a kormányfő. Jan Hamáček belügyminiszter szerint a rendőrség különleges egységei, köztük gyors reagálású osztagok kommandósai perceken belül megérkeztek a helyszínre, és a megszerzett fényképek alapján rövid időn belül kiderítették a férfi kilétét, gépkocsijának rendszámát.

A támadó váratlanul tüzet nyitott a klinika egyik várótermében
Fotó: Reuters

A hajszában három rendőrségi helikopter is részt vett, s mintegy háromórás kutatás után meg is találták az autót.

– Amikor az egyik helikopterünk megtalálta a keresett kocsit, a támadó főbe lőtte magát. A 42 éves férfi fél órára rá belehalt sebesüléseibe – közölte Tomáš Kužel, az ostravai regionális rendőrség parancsnoka.

A támadó cseh gyártmányú pisztolyt használt, de érvényes fegyvertartási engedélye nem volt – tette hozzá. A tettes indítékai egyelőre nem ismertek. Nem hivatalos információk szerint személyes okok állhatnak a lövöldözés mögött.

Egy helyi lakos azt mondta, hogy az elkövetőt korábban a kórházban kezelték, de úgy érezte, hogy nem foglalkoztak vele kellőképpen. A gyanúsított kollégái a cseh médiának elmondták, hogy a férfi a napokban betegszabadságra ment, mondván, súlyos beteg.

Foglalkozását tekintve építészmérnök volt, s a kórház hemato-onkológiai osztályán kezelték. Csehországban négy éve, 2015 februárjában történt hasonló vérengzés. Akkor egy férfi a dél-morvaországi Uherský Brod egyik vendéglőjében lövöldözött. Nyolc embert agyonlőtt, majd magával is végzett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.