Jövőre ígéri Elon Musk a vegasi alagutat

A vegasi alagút a kongresszusi központtól a kaszinókkal teli Strip bulvárig húzódna két járattal, mindegyik körülbelül másfél kilométeres hosszon.

Mártonffy Attila
2019. 12. 31. 16:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Las Vegasnak 2020-ban teljesen működőképes, város alatti autós alagútja lesz – legalábbis ebben reménykedik erősen minapi Twitter-üzeneté­ben Elon Musk, akit a világ műszaki-mérnöki és kereskedelmi köreiben elsősorban a Tesla amerikai elektromosautó-gyár vezetőjeként és gépjármű-innovátorként ismernek.

Azért az alagutak fúrása is kedvenc projektjei közé tartozik, s hiszi, hogy a túlzsúfolt nagyvárosok alatt húzódó járatok jelentősen mérsékelhetik a felszín közlekedési problémáit olyan metropoliszokban, mint Los Angeles vagy Las Vegas.

Az ötletet Musk kezdetben tréfának szánta, ám hamarosan kiterjedt üzleti vállalkozás épült a tervek köré, amelynek központjában a The ­Boring Company nevű alagútfúró társaság áll. A „megfúrandó” városok listájára később felkerült Chicago és Baltimore is.

A kaszinóváros az első lenne a sorban, ahol autók száguldanának az utcák alatt üzleti alapon üzemelő alagutakban. A vegasi alagút a kongresszusi központtól a kaszinókkal teli Strip bulvárig húzódna két járattal, mindegyik körülbelül másfél kilométeres hosszon. Az embereket a nagy sebességű Loop és Hyperloop közlekedési rendszer keretében önjáró járművek szállítanák, akár 220 kilométeres óránkénti sebességgel. Musk közlekedést forradalmasító elképzelése szerint az utasok így sokkal gyorsabban juthatnak el munkahelyükre, kikerülve a felszíni dugókat.

Azt már csak a sasszemű Twitter-felhasználók vették észre, hogy az űrutazással is kacérkodó Elon Musk eredetileg márciusban írta a mikroblogján, hogy hamarosan elkészül a Las Vegas-i alagút – igaz, akkor még 2019 végét jelölte meg a befejezés időpontjaként.

Májusban pedig Musk már azt tette közzé, hogy társasága két hónapon belül elkezdi a fúrást – a cég azonban gyakorlatilag novemberig el sem kezdte a munkát. A kongresszusi és látogatóközpont szóvivője a CNN-nek elmondta, hogy a 2020-as teljes üzemképességi határidő összhangban van Musk novemberi bejelentésével, miszerint az alagutat a 2021-es fogyasztói elektronikai vásárra (CES) fogják teljes mértékben befejezni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.