Magánkihallgatáson fogadta a pápa a máltai kormányfőt

Ferenc pápa szombaton „szigorúan” magánkihallgatáson fogadta a súlyos belpolitikai botrányba keveredett máltai kormányfőt, Joseph Muscatot.

Forrás: MTI2019. 12. 07. 21:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Muscat december 1-jén jelentette be lemondását – amelynek időpontját a kormányzó Munkáspárt új vezetőválasztásától tette függővé -, miután nagy nyomás nehezedett rá Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkolásának ügyében.

Daphne Caruana Galiziát 2017 októberében egy autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Az újságíró nyomozásaival számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több magas rangú politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe.

Az újságírónő halála után kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy a Galizia meggyilkolásának kitervelésével vádolt Yongen Fenech milliárdos egyik vállalata pénzeket utalt át többek közt Konrad Mizzi miniszternek, aki november végén lemondott. Szintén lemondott Joseph Muscat máltai kormányfő kabinetfőnöke, Keith Schembri is, akire Fenech őrizetbe vétele után terhelő vallomást tett, és azt állította, hogy tudomása volt korrupciós ügyekről.

A máltai kormányfőt a Vatikánba elkísérte felesége és több családtagja. A szokásoktól eltérően egyetlen újságíró sem tudósíthatott az eseményről.

A múlt héten 22 máltai egyetemi tanár írt levelet Málta vatikáni nagykövetének, amelyben felkérték, szólítsa fel a pápát az általuk „propagandafogásnak” nevezett találkozó lemondására.

„Ez teljességgel értelmetlen, lelkipásztori szempontból sem kívánatos bevonni a szentatyát egy propagandafogásba, hogy megpróbálja elkerülni az elkerülhetetlent” – utaltak Muscat lemondására.

Muscat pénteken érkezett Rómába, de az utolsó pillanatban lemondta részvételét a MED 2019 elnevezésű külpolitikai konferencián, és nem fogadta őt Giuseppe Conte olasz miniszterelnök sem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.