Merkel üzent az új baloldali vezetésnek

Nincs napirenden a koalíciós szerződés újratárgyalása, de a koalíciós pártok egyetértésével lehet módosítani a kormány politikáját – mondta a német szövetségi kormány szóvivője.

Magyar Nemzet
2019. 12. 03. 6:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs napirenden a koalíciós szerződés újratárgyalása, de a koalíciós pártok egyetértésével lehet módosítani a kormány politikáját – mondta tegnap Berlinben a német szövetségi kormány szóvivője, ismertetve Angela Merkel kancellár álláspontját azzal kapcsolatban, hogy a berlini nagykoalíciós kormányban való szociáldemokrata részvételhez kritikusan viszonyuló jelöltpáros, Norbert Walter-Borjans és Saskia Esken nyerte a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökjelölő pártszavazását szombaton. Steffen Seibert kormányszóvivő elmondta, hogy Angela Merkel készen áll az együttműködésre a szociáldemokraták új vezetői­vel, de a koalíciós szerződés újratárgyalása nincs napirenden.

Az SPD balszárnyához sorolt Esken–Walter-Borjans duó győzelme az első elemzői kommentárok szerint kétségessé teszi, hogy Angela Merkel negyedik kormánya kitölti 2021 őszéig tartó mandátumát.

A kormányzati részvétel kérdése azért égető a német szociáldemokratáknak, mert 2002 óta nem nyertek szövetségi parlamenti választást, és a CDU/CSU kisebbik partnereként kormányon eltöltött évek még inkább megtépázták választói támogatottságukat.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) több politikusa is elutasította a koalíciós szerződés újratárgyalását. – A szavazás nem változtat a koalíció helyzetén, a legfontosabb továbbra is a jó kormányzás – szögezte le Paul Ziemiak, a CDU főtitkára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.