Óriási fennakadások mellett készülnek az ünnepre a franciák

A nagy sebességű TGV vasút járatainak a fele, az egyéb vonatok mindössze negyede közlekedett, a külvárosokba alig indultak szerelvények.

Magyar Nemzet
2019. 12. 22. 18:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tűzszünetet” ajánlott az ünnepekre a nyugdíjreform miatt sztrájkolóknak Emmanuel Macron francia államfő, mondván, vannak időszakok a nemzet életében, amikor a családokra való tekintettel jobb a békesség, ráadásul ez még nem jelentené azt sem, hogy a tiltakozók meghátráltak volna. De a tanácsot nem fogadták meg a szakszervezetek: a karácsony előtti utolsó hétvégén is valósággal megbénították az országot.

A nagy sebességű TGV vasút járatainak a fele, az egyéb vonatok mindössze negyede közlekedett, a külvárosokba alig indultak szerelvények, míg a 16 párizsi metróvonal közül csak kettő üzemelt. A szakszervezetek azt tanácsolják, aki csak teheti, halassza el vagy mondja le utazását, esetleg próbáljon meg alternatív járműveket keresni. Helyszíni beszámolók szerint azonban ez is szinte lehetetlenné vált.

A buszok, a taxik, az autóbérlők, de még a különféle közösségi utazásszervező megoldások sem bírják a terhelést. Sokan ezért nem vagy csak nagyon nehezen tudtak vidékre utazni a családjukhoz, képtelenek voltak elintézni a bevásárlást, és valószínűleg a turisták sem fognak túl jó szívvel emlékezni a teljesen lebénult francia fővárosra. Óriási forgalomtól esnek el a bevásárlóközpontok, de üresen konganak az éttermek és kávézók is.

Az IFOP legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a kellemetlenségek ellenére a franciák szűk többsége, 51 százaléka így is támogatja a sztrájkokat, bár ez három százalékpontos csökkenés a korábban mérthez képest. Az AFP-nek nyilatkozó szakértő arra figyelmeztetett, a karácsonyi káosz után borítékolható a támogatás visszaesése.

A francia hírügynökség rámutat, a szakszervezetek abban reménykedhetnek, hogy megismétlődik az 1995-ös forgatókönyv, amikor is a kormány meghátrált a reformterveitől, miután éppen karácsony előtt három hétben nem jártak a metrók és a vonatok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.