Törvénymódosítással a Védelmi Minisztériumra bíznák a romániai katonatemetőket

A Népi Mozgalom Párthoz (PMP) tartozó román parlamenti képviselők egy csoportja törvénymódosítással az állam magánvagyonába helyezné a katonatemetőket, és a román Védelmi Minisztériumra bízná a sírkertek gondozását – erről nyilatkozott hétfőn Marius Pascan Maros megyei képviselő, a PMP ügyvezető elnöke az Agerpres hírügynökségnek.

Forrás: MTI2019. 12. 02. 19:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlamentben november végén iktatott törvénymódosítási kezdeményezésről a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert politikus elmagyarázta: a 2003/379-es törvény értelmében a háborús emlékművek és katonatemetők jelenleg az állam vagy az önkormányzatok közvagyonában vagy magánvagyonában, jogi vagy természetes személyek tulajdonában vannak.

A törvénymódosítási javaslat azt kezdeményezi, hogy kerüljenek az állam magánvagyonába a katonatemetők és háborús emlékművek azok kivételével, amelyek a törvénymódosítás életbe lépésekor a települések magánvagyonában vagy magántulajdonban vannak. Azt javasolja, hogy az állam magánvagyonába vett temetők és emlékművek legyenek az állam elidegeníthetetlen javai, amelyeket a Védelmi Minisztérium kezel. A javaslat kitér arra is, hogy a tárca rendelettel egyes katonai alakulatokra bízhatja a sírkertek gondozását.

A javaslat megszabná az önkormányzatoknak, hogy a módosított törvény hatályba lépése utáni 60 napban szolgáltassák be a védelmi tárcának a jelenleg a közvagyonukban lévő katonai emlékművek és temetők teljes, eredeti dokumentációját, illetve a magánvagyonukban lévő hasonló létesítmények dokumentációjának a másolatát.

A kezdeményezést a Népi Mozgalom Párt (PMP) 18 képviselője iktatta a parlamentben. A román védelmi tárca már júniusban úgy próbálta orvosolni az úzvölgyi katonatemető körül kialakult helyzetet, hogy saját gondozásába veszi a sírkertet. Gabriel Les korábbi miniszter szerint ezt éppen a temető nemzetközi jellegének a megőrzése teszi szükségessé.

A román és a magyar hadisírgondozó hivatal képviselőinek a júniusi bukaresti megbeszélésen Kovács Vilmos ezredes, a magyar hivatal vezetője jelezte, hogy Budapest ezzel nem ért egyet, hiszen a temetőt eddig a csíkszentmártoni önkormányzat gondozta „nem is rosszul”.

Az ezredes a tanácskozás után elmondta: a hadisírgondozásról szóló román-magyar kormányközi megállapodás nem tiltja ugyan, hogy kivételes helyzetben egy hősi temetőt állami kezelésbe vonjanak, de a megállapodás azt is leszögezi, hogy a partner előzetes beleegyezése nélkül ezt nem lehet megtenni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.