83 brit állampolgárt hozott ki a brit kormány Vuhanból

Forrás: MTI2020. 01. 31. 10:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száztíz embert, köztük 83 brit állampolgárt hozott ki a brit kormány Vuhanból a járvány gócpontjának számító közép-kínai városból – jelentették be pénteken Londonban.

A gépet, amely pénteken magyar idő szerint 14 órakor érkezik Londonba, a külügyminisztérium bérelte. Az utasszállító ezt követően Spanyolországba indul, hogy eljuttassa a többi, az Európai Unió tagállamaiból származó utast.

Dominic Raab brit külügyminiszter kijelentette, megállás nélkül dolgoztak azon, hogy elérjék az emberek biztonságos kimenekítését. Mint mondta tudatában vannak annak, hogy mennyire aggasztó volt a helyzet azok számára, akik el akartak utazni Kínából.

A bérelt repülőgépnek eredetileg csütörtökön reggel kellett volna elindulnia Vuhanból 210 emberrel a fedélzetén, de nem kapta meg időben az ehhez szükséges engedélyeket a kínai hatóságoktól. Egyelőre nem tisztázott, hogy mi volt a késés oka, valamint annak, hogy végül kevesebb utas utazott el. Az okokról a pekingi brit diplomáciai képviselet, valamint a londoni külügyminisztérium egyelőre nem válaszolt a sajtó megkeresésére. Egyes brit állampolgárok azt mondták, hogy nem vihették magukkal a kínai útlevéllel rendelkező családtagjaikat.

A Kínából visszatérő brit állampolgárokat 14 napra karanténba zárják.

Kínában péntekre 213-ra nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma és 9692-re a fertőzötteké. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította csütörtökön az új koronavírus által Kínában okozott tüdőgyulladás-járványt. A vírus már legalább 18 országba terjedt át. A testület hangsúlyozta, hogy nem ajánlja kereskedelmi és utazási korlátozások bevezetését.

Pilóták és légi utaskísérők az Egyesült Államokban azt követelték, hogy állítsák le a Kínába irányuló járatokat. Az American Airlines légitársaság alkalmazottai pert készülnek indítani az azonnali tilalom bevezetése érdekében.

Japánban pénteken bejelentették, már 14 ember esetében megerősítették, hogy megfertőződött az új koronavírussal. A 14-ből ketten az első bérelt japán géppel érkeztek vissza hazájukba, és akkor nem észlelték náluk a fertőzés jegyeit.

Az NHK japán televízió beszámolója szerint a kimenekítendő japán állampolgárokért küldött harmadik gépről két utast egészségügyi intézményekbe szállították, míg ugyanerről a járaton többen rosszul lettek.

Észak-Korea a tüdőgyulladást okozó új koronavírus elleni küzdelem jegyében, pénteken lezárta az összes repterét és vasúthálózatát a Kínából érkezők előtt – erről a brit külügyminisztérium számolt be internetes oldalán.

Vietnam azt követően, hogy az országban három embernél megerősítették az új koronavírus fertőzést, ideiglenes jelleggel felfüggesztette a turistavízumok kiadását kínai utazóknak. A kormány egyben felszólította állampolgárait, hogy ne a utazzanak a kínai határtérségbe, az utazási irodákat pedig arra kérték, függesszék fel Kína fertőzött régióban induló járataikat.

A múlt héten a dél-vietnami Ho Si Minh-városban két kínai állampolgárnál mutatták ki a vírusfertőzést.

Dél-Koreában négy újabb embernél állapították meg az új koronavírus fertőzést, az országban már 11 fertőzött embert tartanak nyilván.

Pénteken több száz dél-koreai állampolgár utazott vissza hazájába Kínából. A 368 embert két létesítménybe szállították, Aszan és Csincshon településre, a fővárostól, Szöultól 80 kilométerre délre.

A kínai repülésügyi hatóság pénteken két repülőgépet indított a thaiföldi fővárosba, Bangkokba, valamint a malajziai Kinabalúba, hogy hazaszállítsák az ott rekedt kínai állampolgárokat.

Pakisztán pénteken február másodikai hatállyal elrendelte légterének lezárását a Kínába induló és onnan érkező járatok előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.