Dánia áramfelhasználásának közel a felét a szélenergia fedezte tavaly

Dánia áramfelhasználásának közel a felét a szélenergia fedezte tavaly, ami rekordnak számít, és újabb lépés afelé, hogy az ország megvalósítsa nagyratörő klímacélját.

Forrás: MTI2020. 01. 02. 19:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Energinet dán áramszolgáltató csütörtökön azt közölte, hogy a teljes dán áramfogyasztás 47 százalékát szélenergiából fedezték a 2018. évi 41 százalék után.

A szélenergia felhasználásának előző rekordja 2017-ben volt 43 százalékkal. December elején a kisebbségben kormányzó dán kormánypárt és hét másik parlamenti párt nagyratörő klímacélokban állapodtak meg: az országnak 2030-ra az 1990-es év szintjének 30 százalékára kell csökkentenie az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Ezenkívül Dániának 2050-re el kell érnie a klímasemlegességet. A megalkotandó törvény minden jövőbeni kormányt kötelezni fog a megállapodás szerint. A parlament februárban szavaz róla. Betartását egy független intézmény, a Klímatanács fogja ellenőrizni, de a környezetvédelmi miniszter munkáját a parlament külön is évente felülvizsgálja majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.