Megrengeti a koronát Harry hercegék döntése

A sok évszázados brit monarchia létét is veszélybe sodorhatja Harry herceg és Meghan hercegné döntése, miszerint lemondanak a királyi család magas rangú tagjaként eddig ellátott szerepükről.

Judi Tamara
2020. 01. 10. 6:44
Britain's Prince Harry and his wife Meghan, Duchess of Sussex, leave Canada House in London
Meghan és férje nem bírja elviselni a közszerepléssel járó feladatok terhét Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sok évszázados brit monarchia létét is veszélybe sodorhatja Harry herceg és Meghan hercegné döntése, miszerint lemondanak a királyi család magas rangú tagjaként eddig ellátott szerepükről.

Erről a pár még szerda este számolt be, úgy érvelve: progresszív fellépésre törekednek a korona intézményén belül, és bár továbbra is őfelségét, II. Erzsébet királynőt szolgálják, ezentúl Észak-Amerikában (Meghan hercegné amerikai, de tévés karrierje miatt Kanadában is élt – a szerk.) töltik idejük egy jelentős részét.

A bejelentés jogi kérdések tömkelegét veti fel. Egyelőre nem tisztázott, hogy ezzel Harry herceg kikerül-e a trónöröklési sorból, ahol most a hatodik helyen van apja, Károly herceg és bátyja, Vilmos, valamint annak három gyermeke mögött. Szintén nem esett szó arról, hogy a pár lemondana a Sussex hercege és hercegnéje címről, tehát elméletben továbbra is megilleti őket az ő királyi fensége megszólítás.

Meghan és férje nem bírja elviselni a közszerepléssel járó feladatok terhét
Fotó: Reuters

A londoni sajtó azt ugyanakkor kiderítette, hogy nagy-britanniai időzésük alkalmával Harryék biztosan a windsori kastélyukban fognak lakni, tehát megtartják a kilenc hónappal ezelőtt, összesen 2,4 millió font értékben – adófizetői pénzből – felújított épületet. Utóbbi különösen hűvös fogadtatásra lelt a brit köztársaságpártiak körében, ugyanis a pár a bejelentésében nyomatékosította: ezentúl törekszenek majd az anyagi függetlenségre.

A britek egy másik része pedig azt kifogásolta, hogy a nívós intézményi keretekre fittyet hányva, a népszerű képmegosztón, az Instagramon közöltek egy ilyen fontos lépést. Ennek okai­ra egyébként részben már tegnap fény derült.

A hercegi pár ugyanis arról tájékoztatott, hogy ezentúl teljesen máshogy állnak majd a sajtóhoz és a közösségi médiához, így 2020 tavaszától a királyi család többi tagjának a sajtóval és az úgynevezett „királyi” tudósítókkal folytatott kapcsolatát sem kívánják fenntartani.

Harry és Meghan viszonya a brit lapokkal tavaly ősszel mérgesedett el, ekkor mindketten jogi lépéseket tettek más-más médiumok ellen. A bulvársajtó egyébként tényként kezeli, hogy a herceg néhai édesanyja, Diana hercegné halálának körülményei miatt is gyanakvóan tekint a sajtó munkatársaira.

Az úttörő „instagramos” közlemény egy másik furcsa körülménye, hogy azt nem II. Erzsébet királynő hivatalos rezidenciája, a Buckingham-palota intézte. Az emlegetett királyi tudósítók tegnapra megszellőztették, hogy valójában a királyi család többi prominens tagját, így magát az uralkodót is hideg zuhanyként érte a Megxit – a brit sajtó a brexit után szabadon csak így nevezi a történteket.

A palota szóvivője tegnap mindenesetre annyit közölt: kapcsolatban állnak Harry herceggel és Meghan hercegnével, ám bonyolult ügyről van szó, amelynek elrendezése időt vesz igénybe. A tudósítások a fontmilliárdokat érő családdal kapcsolatban megemlítik: királyi berkekben amiatt is neheztelnek Harryékre, hogy Vilmos feleségének, Katalin hercegnének, Nagy-Britannia leendő királynéjának születésnapjára időzítették a botrány kirobbantását.

Diana nyomában

Nem Harry herceg az első, aki feltehetőleg magánéleti okokból távolodik a koronától. II. Erzsébet nagybátyja, VIII. Eduárd még 1936-ban elhagyta az Egyesült Királyságot, majd a trónról is lemondott, hogy elvehesse szeretőjét, a többszörösen elvált amerikai Wallis Simpsont. Az újdonsült hercegné hivatalosan sosem kapott királyi rangot, a monarchiába való beházasodását negatív vissz­hang kísérte a szigetországban. A trónon VIII. Eduárdot VI. György, a királynő édesapja követte. Egyébként Harry herceg édesanyja, Diana hercegné Károllyal való válását követően maga is bejelentette, hogy „privát” életet kíván folytatni. Diana 1996-ban vált meg az ő királyi fensége megszólítástól, és még ugyanebben az évben 93, a királyi családhoz köthető jótékonysági szervezettel is megszakította a kapcsolatot. Sőt Harry nagyapja, Fülöp herceg sem tölt már be hivatalos szerepet a korona életében. A 98 éves herceg ugyanakkor idős kora miatt kényszerült az életmódváltásra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.