Új vírus terjed, Európát még nem fenyegeti

A világ egyre több országában óvintézkedésekkel, így repülőtereken elhelyezett figyelmeztető plakátokkal készülnek az új típusú koronavírus terjedésére.

Magyar Nemzet
2020. 01. 23. 6:05
null
Hőkamerával ellenőrzik az utasok hőmérsékletét a vuhani reptéren. Megállítható a kór? Fotó: MTI/AP/Dake Kang
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszerte vizsgálatoknak vetik alá a repülőtereken a Kínából érkező utasokat, miután az ázsiai megbetegedések után kedden már az Egyesült Államokban, északnyugaton – Washington szövetségi államban – is diagnosztizáltak új típusú koronavírusos tüdőgyulladást, illetve Oroszországban is vizsgálnak egy gyanús esetet.

Az amerikai páciens az MTI szerint egy harmincas éveiben járó férfi, aki a múlt héten érkezett vissza a kínai Vuhanból, ahol a járványszerű megbetegedés kitört. A férfit kórházban ápolják, az orvosok szerint állapota kielégítő, de állandó megfigyelés alatt tartják.

Hőkamerával ellenőrzik az utasok hőmérsékletét a vuhani reptéren. Megállítható a kór?
Fotó: MTI/AP/Dake Kang

– Oroszország megkezdte az új kínai vírus elleni vakcina kidolgozását, egyúttal az összes határátlépőpontján elrendelte a fokozott egészségügyi ellenőrzés bevezetését – jelentette be Anna Popova, a fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője Moszkvában. Az ország összes, több mint kétszáz határátlépőpontján megerősítették az egészségügyi ellenőrzést. Az orvosok módszertani útmutatást kaptak, a közlekedési eszközök fertőtlenítésére is készülnek.

A RIA Novosztyi hírügynökség jelentése szerint Szentpéterváron egy Kínából érkezett orosz férfi került kórházba akut légúti vírusos fertőzés gyanújával. Szerbiában hőkamerákkal vizsgálják az érkező utasokat a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren.

A világsajtó részletesen beszámolt arról, hogy a szárazföldi Kína, Hongkong, Makaó, valamint Japán, Dél-Korea és Thaiföld után Tajvanon is megjelent a betegség. Indiában több nagyváros légikikötőibe küldtek egészségügyieket a Kínából és Hongkongból érkező járatokhoz. Észak-Korea bejelentette: felfüggeszti a külföldi turisták fogadását. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) válságtanácskozást hívott össze a megbetegedések terjedéséről; a fórum a közegészségügyi rendkívüli állapot kihirdetéséről dönthet.

Elővigyázatosság a kínai főváros Tienanmen terén. A tömeges holdújévi utazások növelik a kockázatot
Fotó: Reuters

Mindeközben Kínában legalább 509-re emelkedett az új koronavírussal fertőzöttek száma, és a járvány az ország 13 régióját elérte – közölte a nemzeti egészségügyi bizottság. Li Pin, a bizottság igazgatóhelyettese elmondta: a betegség halálos áldozatainak száma 17-re nőtt a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban. Li hangsúlyozta, bár a vírus terjedésének pontos útvonalát egyelőre nem sikerült tisztázni, fennáll a veszélye a mutációnak, ami a terjedés gyorsulásához vezethet.

Az igazgatóhelyettes mindazonáltal aláhúzta, biztosak abban, hogy le tudják küzdeni a járványt. A kutatási eredmények szerint az új koronavírus gyengébb ugyan a 17 évvel ezelőtt Kínában tomboló SARS-vírusnál, de így is súlyosan fertőző. Különös aggodalomra ad okot, hogy a holnap kezdődő holdújévi munkaszünet miatt jelentősen emelkedik az utasforgalom Kínában. Az ünnepekre mintegy hárommilliárd alkalommal kelnek útra az emberek országszerte.

Influenzaszerű tünetek

A koronavírusok felső és alsó légúti megbetegedéseket okoznak, és feltételezések szerint a betegség cseppfertőzéssel terjed. Rendszerint állatokat fertőz meg, de emberekre is átterjedhet. Az utóbbiaknál az influenzára, megfázásra hasonlító tünetek – láz, köhögés, légszomj – tüdőgyulladáshoz is vezethetnek, ha a koronavírus átterjed az alsó légutakra, a légcsőre és a tüdőre. Ez főként az idősebbeknél, szívbetegeknél vagy azoknál fordulhat elő, akiknek legyengült az immunrendszerük, illetve más betegségben is szenvednek. A legtöbb esetben nem lehet tudni, hogy koronavírusról vagy egyéb megfázást okozó vírusról van-e szó. Gyakori kézmosással lehet védekezni a fertőzés ellen, valamint azzal, ha az emberek nem nyúlnak a szemükhöz, szájukhoz, illetve kerülik a betegeket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.