Egyre mélyebbre zuhan a CDU

Előrehozott választások helyett újabb miniszterelnök-választást tarthatnak a kelet-németországi Türingia tartomány parlamentjében, ahol a bevándorlásellenes AfD miatt országos szintű politikai válság alakult ki. A botrány elsősorban a CDU helyzetét, azon belül Annegret Kramp-Karrenbauer pozícióját ingatta meg.

2020. 02. 07. 19:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egy országos pártvezető hivatalosan nem írhatja elő tartományi szervezetének, hogy merre vegye az irányt. Politikailag azonban illene érvényesítenie akaratát” – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német napilap Annegret Kramp-Karrenbauerről, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetőjéről, akiben saját pártján belül megingott a bizalom a szerdai, türingiai miniszterelnökválasztás után. Az országos politikában is földindulást okozó események leginkább a berlini nagykoalíciót vezető CDU-nak ártottak, hiszen világossá vált: az Angela Merkel kancellárt a pártvezetői székben 2018 decemberében váltó Kramp-Karrenbauer nem tudta rákényszeríteni akaratát a CDU türingiai szervezetére. „Ehhez nem volt elég ereje” – írja a FAZ.

A tartományi parlamentben tartott kormányfőválasztáson a bevándorlásellenes AfD, illetve a CDU szavazataival került a kormányfői székbe Thomas Kemmerich, a liberális FDP politikusa. Mike Mohring, a CDU helyi vezetője hiába jelentette ki, hogy nem az AfD-vel szándékozott összejátszani, csupán Bodo Ramelow eddigi miniszterelnök, a posztkommunista Die Linke politikusának újraválasztását akarta megakadályozni, a CDU vezetősége felháborodott a történteken. A párt hivatalos álláspontja ugyanis az: az AfD-vel semmilyen körülmények között nem szabad együttműködni. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a politikától jövőre búcsúzni készülő Angela Merkel Dél-Afrikából üzent haza: ami történt, megbocsáthatatlan. „Mikor fogalmazott utoljára ennyire világosan a kancellár asszony? Ráadásul külföldről. Ilyesmire korábban nem volt példa” – így a Der Tagesspiegel.

A német sajtóban megjelent elemzések szerint Kramp-Karrenbauer nem tudja eldönteni, merre vegye az irányt a CDU. – Egy erős CDU-vezető észrevette volna a Türingiában leselkedő veszélyt – véli a Bild napilap. A politikus asszony először – a CDU konzervatív szárnyára hallgatva – megtiltotta a türingiai szervezet közeledését a Die Linke felé, majd a szerdai miniszterelnök-választás után azt hangoztatta: az AfD még a posztkommunistáknál is rosszabb partner. Bár a párt országosan továbbra is vezeti a népszerűségi listákat, Kramp-Karrenbauer elnöksége alatt az európai parlamenti és a helyi választásokon is súlyos veszteségeket szenvedett el. A CDU nem számít többé megkerülhetetlen erőnek, ezt jelzik a türingiai erőviszonyok is: a tartományban a politikai spektrum két szélén elhelyezkedő alakulat, a Die Linke és az AfD a legerősebb, nélkülük ma nem lehet kormánytöbbséget alkotni. A FAZ szerint Kramp-Karrenbauer két párton belüli riválisa, Armin Laschet, illetve Friedrich Merz már készenlétben áll, hogy átvegye tőle a stafétabotot.

Az AfD szavazataival megválasztott türingiai kormányfő, Thomas Kemmerich a nyomásnak engedve még csütörtökön bejelentette lemondását. Most úgy tűnik, az előrehozott választások kiírása helyett újabb miniszterelnök-választással rendezné a helyzetet a CDU. Mint közölték: ha Ramelow újra jelölteti magát, ezúttal tartózkodni fognak a személyéről szóló szavazáson, utat engedve annak, hogy a Die Linke, a szociáldemokraták és a Zöldek kisebbségben lévő kormányt alkossanak. A kereszténydemokraták ezzel tartják magukat ahhoz az ígéretükhöz, hogy a posztkommunistákkal nem működnek együtt. Másrészt elkerülik az előrehozott választásokat, amelyeken a legfrissebb felmérések szerint tíz százalékpontot veszítve csupán a szavazatok 12 százalékát szereznék meg. A balliberális erők azonban azt közölték: csakis akkor jelölik újra Ramelowot, ha van esélye az abszolút többség megszerzésére, vagyis az FDP vagy a CDU támogatni fogja őt. Ellenkező esetben új választások kiírása mellett fognak kardoskodni.

Berlinbe látogat Orbán Viktor

Angela Merkel német kancellár hétfőn megbeszélésre fogadja berlini hivatalában Orbán Viktor magyar miniszterelnököt – közölte tegnap a német szövetségi kormány helyettes szóvivője. A megbeszélés középpontjában a kétoldalú kapcsolatok, valamint Európa-politikai és nemzetközi témák állnak. A Welt am Sonntag korábban megírta: Orbán Viktor Merkel mellett Annegret Kramp-Karrenbauerrel, a kereszténydemokrata CDU elnökével is találkozik, hogy megvitassa a Fidesz sorsát az Európai Néppártban (EPP). A magyar párt felfüggesztéséről tavaly döntött az EPP politikai közgyűlése az elnökség, illetve a Fidesz megegyezése alapján, a pártcsalád alapvető értékeinek állítólagos megsértése miatt. Az EPP legutóbbi, hétfői politikai közgyűlése után az a döntés született, hogy a Fidesz tagsága határozatlan ideig felfüggesztve marad. – Meglepődnék, ha ez Berlinben nem kerülne szóba, hiszen ebben a kérdésben az EPP-hez tartozó CDU-nak van a legnagyobb szava – mondta diplomáciai forrásunk. Lapunk úgy értesült, Orbán Viktor Berlinben a német média képviselőivel is találkozik majd.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.