Észak-koreai dezertőrök pártot alapítanak Dél-Koreában a választások előtt

Észak-Koreai dezertőrök pártot alapítanak Dél-Koreában az áprilisi parlamenti választások előtt, és kedden létrehoztak egy bizottságot ennek előkészítésére.

Forrás: MTI2020. 02. 18. 10:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tömörülés tagjai Észak-Korea demokratizálásán és az emberi jogok helyzetének javításán akarnak munkálkodni, valamint szeretnék hatékonyabban képviselni a szökevények jogait Dél-Koreában.

A párt alapjait lerakó szöuli összejövetelen mintegy 200 észak-koreai dezertőr gyűlt össze. A tömörülést egyelőre Korea-közi Egyesülés Pártjának nevezték el.

Az eseményen Tae Jong Ho, Észak-Korea londoni nagykövetségének egykori első beosztottja is részt vett.

„Ha a párt megkezdi működését, további dezertőrök csatlakoznak majd hozzá, és egyre több társunk fogja elhagyni Észak-Koreát, hogy délre jöjjön” – mondta a volt diplomata.

Tae 2016-ban szökött Dél-Koreába. Idén februárban csatlakozott a legnagyobb ellenzéki párthoz, a Szabad Korea Párthoz, illetve bejelentette, hogy szeretne indulni az áprilisi választásokon. Azt ígérte, hogy a két Korea egyesüléséért fog dolgozni, ha bizalmat szavaznak neki.

„Olyan pártot alapítunk, amely Dél és Észak 80 millió lakosának közös tulajdonságait és különbözőségeit is meg tudja ragadni” – írták közleményükben a szervezők. „Ugyancsak foglalkozni fogunk az emberi jogi kihágásokkal, valamint azzal a szomorú valósággal, amelyben a szabadságról és emberi jogokról mit sem sejtő észak-koreaiak élnek” – tették hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.