Fehér állam nyitja a sort

Az iowaiak nagyon komolyan veszik, hogy náluk dördül el a választási év startpisztolya. De más, később voksoló államokban jobban érvényesül a demokrata bázis vagy akár az egész társadalom sokszínűsége – mondja kérdésünkre Mitchell McKinney, a Missouri Egyetem professzora.

2020. 02. 03. 11:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az impeachmentről egyre inkább az előválasztási sorozatra helyeződik át a figyelem Amerikában. Mi várható az iowai demokrata jelölőgyűlésen?

– Nem látjuk teljesen világosan, milyen helyzet alakul ki hétfő estére, de Iowa várhatóan nagy hatással lesz a február 11-i New Hampshire-i előválasztásra is. A felmérések különbözően alakultak, egy ponton Joe Biden fölényét mutatták, majd Bernie Sanderst hozták ki az első helyen. Iowában a meglepetés lehetősége is benne van a pakliban.

– Most is Sanderst mutatják az élen. Meghatározó lesz-e az iowai győztes személye abból a szempontból, ki lesz ténylegesen Donald Trump ellenfele novemberben?

– Iowában nagy a bizonytalansági tényező, és ez az állam nemegyszer szolgált már meglepetéssel. 2004-ben Howard Deantől, 2008-ban pedig Hillary Clintontól lehetett azt várni, hogy megnyeri Iowát, erre John Kerry és Barack Obama lett a befutó. (Közülük Obamát később elnökké is választották abban az évben.) Figyelembe kell venni azt is, hogy a jelölőgyűlés szabályai szerint ha egy adott szavazókörben az első fordulóban valamelyik jelölt nem éri el a 15 százalékos támogatottságot, akkor a rá adott szavazatok valamelyik riválisához vándorolhatnak. Mi lesz például Pete Buttigieg vagy Amy Klobuchar sorsa? (Előbbi a legutóbbi felmérés szerint 16, utóbbi 10 százalékon áll.) Ennek abból a szempontból van jelentősége, hogy milyen megosztottság érvényesül a Demokrata Párton belül és ez hogyan mutatkozik meg az iowai kaukuszon. A baloldalibb, liberálisabb indulók Bernie Sanders és Elizabeth Warren szenátorok. Elvileg az egész folyamat azt szolgálja, hogy a demokraták olyan ellenfelet találjanak Donald Trumpnak, aki le tudja őt győzni, de meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok. Vannak arra utaló jelek, hogy a 2016-os elnökválasztáson Sanders bizonyos szavazói nem álltak be Clinton mögé, és ennek szerepe lehetett abban, hogy a demokrata jelölt veszített Trump ellenében. A továbbiakat illetően hétfő este tisztulni kezdhet a kép. New Hampshire-ben a szomszédos Vermontból való Sandersnek áll a zászló, Dél-Karolinában pedig Bidennek.

– Az egész demokrata mezőny nem tűnik különösebben sokszínűnek.

– A demokrata bázis pedig országosan sokszínűbb, mint Iowában – most az egyik legfehérebb államról van szó. Nem reprezentálja sem a demokrata sokaságot, sem a választópolgárok összességét. Én az egyik szomszédos államból származom, és magam is ellátogatok hétfőn a kaukuszokra, de mindig meglep, hogy az iowaiak milyen komolyan veszik a rájuk rótt szerepet, hogy mindig náluk dördül el a választási év startpisztolya. Két-három órát is képesek rászánni egy jelölőköri gyűlésre. New Hampshire után következik majd Dél-Karolina, ahol az egyik legnagyobb afroamerikai közösség él, illetve Nevada a számos spanyolajkú szavazójával. Tehát később a sokszínűség is jobban érvényesül majd.

– Mit gondol, ki lehet a legalkalmasabb Trump legyőzésére?

– Ez nehéz kérdés. Ha a Trump-kampány reakcióiból indulunk ki, akkor azt látjuk, Bidenről feltételezik ezt, mert őt és a fiát támadják a leghevesebben. De azt a véleményt magam is osztom, hogy Sanders túlságosan baloldalinak bizonyulhat, még a Demokrata Párthoz képest is. Utaltam már a 2016-os defektálásra, vagyis arra, hogy a Sanders-szavazók egy része átszavazhatott, és nem Clintonra, hanem másik jelöltre, például Jill Steinra voksolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.