Kezelhetőnek tűnik a járvány

Az Európai Unió bizonyítékokon alapuló együttműködést szorgalmaz a koronavírus okozta járvány megelőzése érdekében – hangoztatták az EU egészségügyi miniszterei Brüsszelben. A járvány gócpontjának számító kínai Hupej tartományban ugyanakkor ugrás­szerűen megnőtt az új megbetegedések és halálesetek száma.

Mártonffy Attila
2020. 02. 14. 6:49
Medical personnel arrive with medical supplies in transport aircraft of the Chinese People's Liberation Army (PLA) Air Force at the Wuhan Tianhe International Airport
Orvosok érkeznek meg a kínai légierő gépén a betegség gócpontjának számító Vuhanba Fotó: China Daily CDIC Forrás: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió tagországai, köztük Magyarország is szoros, aktív, arányos intézkedésekből álló, bizonyítékokon alapuló együttműködést szorgalmaznak az új koronavírus okozta járvány megelőzése érdekében – jelentette ki tegnap Szigeti Szabolcs, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára Brüsszelben a Kínában felbukkant, a napokban Covid–19-re keresztelt vírus terjedése miatt összehívott egészségügyi miniszteri EU-tanács ülését követően. Szerinte az előállt egészségügyi helyzet kezelhetőnek tűnik, de a globális veszélyt jelentő járvány kitörésének ­kockázatait hordozza magában. Mindazonáltal a magyar kormány időben megtette a szükséges intézkedéseket, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint az Európai Járványügyi Hivatal (ECDC) ajánlásait is figyelembe véve kidolgozta a szükséges eljárásrendet. Magyarországon továbbra sincs tudomás koronavírusos betegről – mondta ugyancsak tegnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ugyanakkor a járvány gócpontjának számító kínai Hupej tartományban hirtelen megnövekedett a megbetegedések és halálesetek száma, ami annak tulajdonítható, hogy a tartományban új diagnosztikai eljárásrendet alkalmaznak – írta csütörtöki jelentésében a Reuters hírügynökség, amelyet a távirati iroda idézett. Az új protokoll szerint a képalkotó vizsgálatok (CT), a tünetek és az epidemiológiai háttér alapján fertőzöttnek nyilvánított páciensek és a közülük elhunytak számát mostantól hozzáadják azokéhoz, akiknek esetében eddig csak a laboratóriumi tesztek mutatták ki a vírus jelenlétét. Eszerint a tartományi székhelyen, Vuhanban eddig csaknem 33 ezer ember fertőződött meg, és 1036-an haltak meg szerda éjfélig. Csak aznap 242-en haltak meg, ami több mint a duplája az eddigi legnagyobb napi halálozási adatnak. Országosan 1367-en haltak meg, és 59 804 volt az ismert fertőzöttek száma.

Orvosok érkeznek meg a kínai légierő gépén a betegség gócpontjának számító Vuhanba
Fotó: Reuters

Egyidejűleg a japán hatóságok úgy döntöttek, hogy evakuálják a Jokohamánál veszteglő, karantén alá helyezett Diamond Princess üdülőhajó nyolcvan év feletti utasait. Tegnapra 219-re nőtt a hajón lévő fertőzöttek száma, miután újabb 44 emberről derült ki, hogy megkapta a vírusfertőzést.

– Nyárra várhatóan vége lesz a koronavírus-járványnak, de addig a százezret is elérheti a fertőzöttek száma – közölte a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és ­Infektológiai Intézet osztályvezetője tegnap az M1 aktuális csatornán. Szlávik János ezt azzal indokolta, hogy a koronavírusok nem szeretik a nyarat, a SARS-járvány is akkorra ért véget.

Hozzátette: akár egy éven belül hatékony és biztonságos védőoltás állhat rendelkezésre, de már most is vannak olyan, korábban is ismert gyógyszerek, amelyek hatásosnak tűnnek a vírus ellen.

Elmaradó események

A Covid–19 terjedése miatt lefújtak több világrendezvényt is. Így elmarad a mobil­iparág legjelentősebb seregszemléje, a Barcelonában évente megrendezendő mobil-világkongresszus – jelentette be az esemény szervezője, a GSMA. Az általában több mint százezer látogatót vonzó seregszemlét az idén február 24. és 27. között tartották volna, mintegy 2800 kiállító részvételével. A koronavírussal összefüggésben a seregszemlén történő részvételt az elmúlt napokban egymás után mondták le a nagy cégek, csak szerdán távolmaradását jelezte a Deutsche Telekom, a BT, a Vodafone és a Nokia. Az MTI szerint korábban a Sony, az Amazon, az LG Electronics és az Ericsson, valamint az amerikai Nvidia és az Intel mondta le a részvételt. A járvány terjedése a sportvilág rendezvénynaptárát is átírta. Április 17–19-én rendezték volna meg a Forma–1 nagydíj kínai futamát, ám a rendező FIA és társszervei együttesen úgy határoztak, hogy elhalasztják az eseményt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.