Megkezdődött az orvosi ellátásra szoruló gyerekek evakuálása a jemeni fővárosból

Forrás: MTI2020. 02. 03. 19:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a sürgős orvosi kezelésre szoruló gyerekeket evakuálása a jemeni Szanaából Ammánba, illetve Kairóba hétfőn – közölték diplomáciai és segélyszervezeti források.

A Norvég Menekült Tanács (NRC) részéről azt közölték, hogy a kimenekítést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felügyelete alatt hajtják végre.

Lise Grande, az ENSZ jemeni koordinátora újságíróknak hangsúlyozta: olyan gyerekekről van szó, akik a polgárháború sújtotta országban nem jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz.

A szervezet munkatársai remélik, hogy a hétfőn kezdődött evakuálás csupán az első lépés egy később létesítendő, állandó egészségügyi légihíd felé.

Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja a múlt hónapban teljes támogatásáról biztosította a kezdeményezést, amellyel kapcsolatban vasárnap is egyeztetett a jemeni kormány ellen lázadó húszi vezetőkkel.

Diplomáciai források szerint a héten körülbelül 60 beteg gyerek és családtagjaik hagyhatják el Jement, az NRC pedig azt közölte, hogy a hétfői járaton 7-en utaznak.

Mohamed al-Húszi, a húszi lázadók legfelső forradalmi tanácsának vezetője azt mondta, 32 ezer ember iratkozott fel az egészségügyi evakuálási listára.

Szanaa repülőterét – amelyet 2016-ban zártak le a légiforgalom előtt – a húszik ellenőrzik, ám a légtér a kormányt támogató, Szaúd-Arábia vezette arab koalíció ellenőrzése alatt áll.

2015 óta a húszik csak az ENSZ repülőgépeinek engedélyezik a leszállást. Az ENSZ égisze alatt tavaly elindult béketárgyalások egyik sarkalatos pontja volt a repülőtér újranyitása.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a húszi felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat az arab koalíció.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.