Egyre romlik a helyzet Amerikában

Az Egyesült Államokban még nem érte el a csúcspontját az új koronavírus okozta járvány – mondta Jerome Adams altengernagy, tiszti főorvos a Fehér Házban.

Magyar Nemzet
2020. 03. 12. 6:44
Passengers from the cruise ship Grand Princess walks on the tarmac at Oakland International Airport as authorities continue debarkation from the ship after 21 people on board have tested positive for the COVID-19 coronavirus disease in Oakland
A Grand Princess tengerjáró utasai az oaklandi repülőtéren. Karantén vár rájuk Fotó: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban még nem érte el a csúcspontját az új koronavírus okozta járvány – mondta Jerome Adams altengernagy, tiszti főorvos a Fehér Házban, miközben a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem azt közölte, az országban meghaladta az ezret az azonosított fertőzöttek száma. Az egyetem az országos járványügyi és betegségmegelőzési központ mellett rendszeresen közli a Covid–19 járványra vonatkozó adatokat. A halottak száma is harminc fölé emelkedett időközben az országban, írta a távirati iroda.

A Grand Princess tengerjáró utasai az oaklandi repülőtéren. Karantén vár rájuk
Fotó: Reuters

Adams azt is közölte: már minden szövetségi államban működik a forróvonal, az egészségügyi hatóságok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak információkkal és segítséggel. Emlékeztetett, a legveszélyeztetettebbek az ­időskorúak és a komoly krónikus betegséggel – például szívbetegséggel vagy cukorbajjal – küszködők, míg a fiatal korosztályokat az eddigi tapasztalatok szerint nemigen sújtotta az új típusú koronavírusos fertőzés Amerikában sem.

Mike ­Pence alelnök – aki a járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedések összehangolásáért felelős – kiemelte a szövetségi kormány és az egyes államok közötti jó együttműködést, példaként említve a demokrata párti kaliforniai kormányzóval, Gavin Newsommal végzett munkát. Anthony Fauci, az Országos Egészségügyi Központ Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója arra hívta fel a figyelmet: a vírus további terjedése várható az Egyesült Államokban, ezért azokban az államokban is fel kell készülni a küzdelemre, ahol eddig a fertőzés nem vagy alig jelentkezett. Kiemelte, különösen négy államban – a nyugati Washingtonban és Kaliforniában, valamint a keleti New Yorkban és Floridában – magas a bizonyítottan fertőzött páciensek száma.

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a legtöbb fertőzést továbbra is Washington államban tartják nyilván, ahol csaknem háromszáz főt kezelnek tüdőgyulladással. Fauci hangsúlyozta, a korábbi időszakkal ellentétben az intézkedésekkel nem szabad megvárni a fertőzés felbukkanását, hanem már a betegség megjelenése előtt lépni kell.

– Szeretném, ha az egész országban felismernék, már nem viselkedhetünk úgy, mint néhány hónappal ezelőtt. Ez független attól, hogy valaki olyan államban él-e, ahol még nincs megbetegedés, vagy csak egyetlen eset fordult elő ott – mondta.

Az ezredik esetet tegnapra virradó éjjel jelentették Kaliforniából. A betegek száma ezzel vasárnap óta csaknem megduplázódott. Tegnapra virradóra ugyanakkor kiköthetett a ­kaliforniai Oaklandben a Grand Princess tengerjáró hajó, és megkezdődött az utasok átszállítása kaliforniai, arizonai, illetve georgiai katonai támaszpontokon kialakított karanténokba. A kötelező elkülönítés előreláthatóan 14 napig tart.

Az óriáshajó fedélzetén 54 országból mintegy 3500 utas tartózkodott. Huszonegy főt – két utast és a kiszolgáló személyzet 19 tagját – diagnosztizáltak a koronavírus-fertőzéssel, őket a hajón el is különítették.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.