Putyin akár 83 éves koráig hatalmon maradhat

Kedden az orosz parlament rendhagyó alkotmánymódosítást fogadott el: eszerint Vlagyimir Putyin jelenlegi orosz államfő elnöki ciklusainak a számítása újraindul, tehát 2024-től további két ciklusra maradhat hatalmon. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy Putyin egészen 2036-ig, vagyis 83 éves koráig elnök lehet.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 03. 10. 20:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök utódlásának kérdése váratlanul megoldódott kedden: a kormánypárt, az Egységes Oroszország egyik képviselője, Valentyina Tyereskova javaslatot nyújtott be az orosz parlament alsóházába, Putyin elnökségi ciklusai lenullázásáról. A képviselő szerint a most kidolgozás alatt álló alkotmánymódosítások olyan horderejű változásokat jelentenek, hogy önmagukban indokolják az elnökségi számítás újraindítását. Az orosz elnök január 15-én kezdett nagyszabású alkotmánymódosításba, amelyek részeként csökkent a miniszterelnöki pozíció súlya, ellenben nőtt az elnöki hatalom, és az orosz jogszabályozást a nemzetközi jog fölé helyezték.

Az alkotmánymódosítást benyújtó képviselő személye nem esetleges: Valentyina Tyereskova Oroszország-szerte ismert, 83 éves politikus, a világ első női űrhajósa, aki 1963-ban járt az űrben. Tyereskova javaslatát azonnal felkarolta a kormánypárt, majd az Állami Duma házelnöke, Vjacseszlav Vologyin bejelentette, hogy a módosítást meg kell beszélni Vlagyimir Putyinnal. Néhány perccel később már jött a hír: Putyin személyesen érkezik egyeztetésre a parlamentbe. Az elnöki ciklus újraindulásáról szóló módosítás mellett a képviselők két másik javaslatot is benyújtottak: az egyik eltörölte volna az elnöki ciklusok számáról szóló korlátozásokat, a másik javaslat előre hozott parlamenti választásokat helyezett kilátásba 2020 szeptemberétől. Vlagyimir Putyin végül moszkvai idő szerint 15 órára érkezett az orosz parlament alsóházába, ahol mintegy húszperces beszédében elfogadta az elnökségi számítás újraindulását, de elvetette a két másik javaslatot.

– Oroszországnak erős elnöki hatalomra van szüksége. A gazdasági és biztonságpolitikai helyzet újra és újra emlékeztet bennünket erre. Természetesen van alternatíva – parlamenti kormányzás, azonban ezt a jelenlegi fejlődési szinten nem tudjuk használni. Elég megnézni azt, mi történik Európában. Egyes országokban évekig nem tudnak kormányt alakítani – mondta Vlagyimir Putyin az orosz parlament előtti felszólalásában. – Az elnöki ciklusok újraindításáról szóló javaslat lehetséges, amennyiben az alkotmánybíróság is engedélyezi majd – hangzott el továbbá az orosz államfőtől.

A jelenleg hatályos orosz alkotmány szerint az elnök megbízatása hat évig szól, és legfeljebb két, egymást követő ciklust tölthet be. Putyin államfői ciklusa 2024-ig tart, és az alkotmány szerint többet nem töltheti be ezt a pozíciót. Emiatt több elképzelés is elhangzott a szakértők részéről, hogyan őrizheti meg Putyin a hatalmát 2024 után – ezek között szerepelt a lengyel vagy a grúz mintához hasonló pártelnöki kormányzás, kazah mintájú irányítás az Állami Tanács élén vagy orosz–belarusz unión keresztüli elnökség. Ezek közül azonban egyik előrejelzés sem teljesült, a benyújtott alkotmánymódosítás után Putyin ugyanúgy maradhat hatalmon, mint eddig, akár egészen 2036-ig, vagyis 83 éves koráig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.