Szekta terjesztette a vírust?

Titokzatos szektát gyanúsítanak a dél-koreai hatóságok azzal, hogy a koronavírus ilyen mértékben elterjedhetett a kelet-ázsiai országban. Miközben ugyanis a jelek szerint Kína túl van a járvány nehezén, s a megbetegedések száma jelentősen csökken, Dél-Koreában tegnap újabb közel hatszáz esetet jelentettek be.

Buzna Viktor
2020. 03. 03. 6:44
A woman wearing a mask to prevent contracting the coronavirus reacts as employees from a disinfection service company sanitize a traditional market in Seoul
Hétfőn hatszáz új megbetegedést jelentettek a távol-keleti országban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A körülményekhez képest jó hírekkel kezdhette a hetet a Kínai Kommunista Párt. A koronavírus-járvány kitörése óta tegnap először ért rekordalacsony szintre az új megbetegedések száma Kínában, összesen 202 beteget regisztráltak, ebből 196 esetet a járvány epicentrumában, Hupej tartományban.

Közben a szomszédos Dél-Koreában továbbgyűrűzött a botrány, aminek középpontjában egy állítólag Kínában is aktív keresztény szekta, a Jézus Sincshondzsi Egyháza áll: kiderült ugyanis, hogy a vallási szervezet nagyban felelős a vírus átterjedésében Dél-Koreára, a szervezet vezetője ezért tegnap nyilvánosan bocsánatot is kért. Miközben ugyanis Kína túl van a járvány nehezén, Dél-Koreában egyre ijesztőbb statisztikák látnak napvilágot. Tegnap 599 újabb megbetegedésről jelentek meg hírek, ezzel 4335-ra nőtt az ázsiai országban regisztrált esetek száma. Kína után így a világon itt van a második legtöbb fertőzés.

Hétfőn hatszáz új megbetegedést jelentettek a távol-keleti országban
Fotó: Reuters

Az egészségügyi hatóságok szerint a megbetegedések mintegy 60 százaléka köthető a Jézus Sincshondzsi Egyháza szektához. Február 10-én egy fertőzött szektatag több istentiszteleten is megjelent, egyes hírek szerint az ország délkeleti részén fekvő Daegu városban ezt követően kezdett el terjedni a betegség. Az egészségügyi hatóságok ezért átfogó nyomozást indítottak a szekta után, a hatóságok munkáját azonban a csoport heteken át nehezítette.

A The New York Times helyi tudósítása szerint a hívek, ellenszegülve a felhívásnak, nem jelentkeztek egészségügyi szűrésekre, majd bujkálni kezdtek a hatóságok elől. A szervezet központjától ráadásul ­hiába kérték el a szektatagok névjegyzékét, a hatóságok nem kaptak információt, a nyomozás során ezért kénytelenek voltak mobiltelefonok cellainformációira, bankkártyaadatokra hagyatkozni. Mivel ez jelentősen lelassította a folyamatot, az ügyészség eljárást indított a szervezet vezetője, Li Man Hi ellen szándékos gondatlanságból elkövetett gyilkosság vádjával. A szektavezér tegnap bocsánatot kért.

A Jézus Sincshondzsi Egyháza a tagok elleni atrocitásokkal magyarázta tétlenségét. Már a koronavírus körüli botrányt megelőzően is gyanakvás övezte Dél-Koreában a szektát, az elmúlt hetekben pedig tovább erősödtek a negatív érzelmek. Hasonlóan más, titokzatos vallási szervezetekhez, esetükben is felmerültek a politikai és gazdasági haszonszerzésről, a hívek családi kapcsolatainak szándékos pusztításáról szóló cikkek.

Bizalmatlanságra adott okot a tagszám körüli titkolózás is. Egy felmérés szerint 2014-ben 120 ezer tagja volt a szervezetnek, a hatóságok az adatgyűjtésük során azonban arra következtethettek, hogy a szekta már több mint 317 ezer hívővel rendelkezhet.

Európai riasztás

A koronavírus európai terjedése miatt a korábban bevezetett, közepes riasztási szintet magas szintre emelte az Európai Bizottság – közölte tegnap Ursula von der Leyen, a testület elnöke. Hozzátette, az EB öt biztosának vezetésével mostantól sürgősségi munkacsoport hangolja össze a járvány megelőzéséhez szükséges intézkedéseket. A sajtótájékoztatón Von der Leyen közölte, arra számítanak, hogy a vírus továbbra is terjedni fog. Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos ezután elmondta, hogy az elmúlt napokban valamennyi tagállam egészségügyi vezetőjével egyeztetett, akikkel ezen a héten pénteken újabb tanácskozást tartanak. Tegnap közölt adatok szerint a vírus Csehországban is megjelent, Nagy-Britanniában 12 új esetet diagnosztizáltak. Olaszországban országos szintű kormányrendelet váltja fel az eddigi, helyi szintű óvintézkedéseket, a fertőzöttség alapján három zónára osztották az országot.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.