Világszerte küzdenek a járvánnyal

Ma már nincs hazánknak olyan szomszédja, ahol ne jelentkezett volna a Covid-19. A koronavírus Szlovákiában is megjelent, a fertőzést elsőként egy pozsonyi kórházban kezelt férfinál mutatták ki.

Magyar Nemzet
2020. 03. 07. 7:05
South Korean soldiers in protective gear sanitize a shopping street in Seoul
Védőfelszerelésbe öltözött katonák fertőtlenítik Szöul egyik bevásárlóutcáját. Mindent bevetnek. Fotó: Heo Ran Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma már nincs hazánknak olyan szomszédja, ahol ne jelentkezett volna a Covid-19. A koronavírus tegnapra Szlovákiában is megjelent, a fertőzést elsőként egy pozsonyi kórházban kezelt 52 éves férfinál mutatták ki – jelentette be az MTI szerint tegnap Peter Pellegrini ügyvezető miniszterelnök. A beteg férfi az elmúlt időszakban nem járt külföldön, de találkozott a fiával, aki viszont nemrég tért haza Velencéből. Eddig Szlovákiában több mint háromszáz esetben vizsgálták a vírusfertőzés lehetséges megjelenését.

Szerbiában is felbukkant a vírus, és elsőként egy Magyarországról hazatért szabadkai férfinál mutatták ki a jelenlétét, aki előzőleg Budapesten találkozott a nővérével. A férfit a vajdasági város kórházában különítették el.

Védőfelszerelésbe öltözött katonák fertőtlenítik Szöul egyik bevásárlóutcáját. Mindent bevetnek.
Fotó: Reuters

Romániában eközben tízre emelkedett a koronavírussal fertőzött emberek száma, miután egy újabb temesvári diáknál és egy olaszországi nőnél is kimutatták a kórokozó jelenlétét. Bár az első két – azóta gyógyultnak nyilvánított – román fertőzött a Japánban vesztegzár alá került Diamond Princess tengerjáró személyzetének tagja volt, a többi román állampolgár a járvány olaszországi terjedésével összefüggésben kapta el a fertőzést. Romániában a hatóságok egyre jobban aggódnak a húsvéti ünnepek miatt, amikor tömegesen látogatnak haza az Olaszországban élő munkavállalók – számukat mintegy 1,2 millióra teszik.

Szlovéniában egy nap alatt hatra nőtt a fertőzöttek száma. Az első beteg egy hatvanéves férfi, aki Marokkóban járt társasutazáson, és Olaszországon keresztül, repülővel tért haza. Két útitársáról is kiderült, hogy fertőzött.

Nagy-Britanniában a kormány tudományos főtanácsadója azt közölte, hogy a vírus elleni oltóanyag valószínűleg nem készül el a járvány ideje alatt. Az egészségügyi minisztérium ugyanakkor nyomatékosan arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy semmi szükség a pánikszerű felvásárlásokra. Nagy-Britanniában jelenleg legkevesebb 116 fertőzöttet tartanak nyilván, és az új típusú koronavírus okozta fertőzésnek eddig legkevesebb két halálos áldozata van.

Emmanuel Macron francia államfő közölte: elkerülhetetlen az országos járvány, miután újabb három áldozattal hétre emelkedett a halálos áldozatok, több mint négyszázra pedig a regisztrált fertőzöttek száma. Az egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint a járvány januári kezdete óta 423 megbetegedés történt, közülük 23-at súlyos állapotban, intenzív osztályon kezelnek.

Ismét jelentősen nőtt a Covid-19 halálos áldozatainak száma Olaszországban: a polgári védelem adatai szerint 48 óra leforgása alatt 107-ről legkevesebb 148-ra. A fertőzöttek száma egyidejűleg négyezer közelébe emelkedett. A polgári védelem vezetője szerint 414 fertőzött gyógyult meg teljesen az előző napi 276 után. Az olaszországi egészségügyi rendszer, illetve a kórházak telítettsége nem érte el a kritikus szintet, győzik a betegek ellátását – közölték. Igazolt fertőzött személyt regisztráltak Vatikánvárosban is, ezért felfüggesztették az ottani ambuláns orvosi szolgáltatásokat.

Németországban már nem a külföldön történt fertőzések a meghatározóak, hanem a belföldiek – mondta Lothar Wieler, a Robert Koch országos járványügyi intézet vezetője. A koronavírus-fertőzések száma meghaladta a négyszázat. A 16 tartomány mindegyike fertőzött, Szász–Anhalt kivételével. A németek többsége ugyanakkor nem aggódik a járvány miatt.

Meghalt az első beteg Hollandiában, a szomszédos Belgiumban egy nap leforgása alatt megduplázódott a fertőzöttek száma, Spanyolországban pedig újabb két haláleset történt. Utóbbiakkal együtt már öt halottja van a kórnak az ibériai országban, írta a távirati iroda.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.