Következő mérkőzések
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia

Visszaadta megbízatását, Orbannak kedvezett

Nem lesznek előre hozott választások Romániában, de azon még vitatkoznak az elemzők, hogy mi hiúsította meg Klaus Johannis tervét.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lesznek előre hozott választások Romániában, de azon még vitatkoznak az elemzők, hogy a koronavírus-járvány vagy inkább a csütörtöki alkotmánybírósági döntés hiúsította-e meg Klaus Johannis tervét. A kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) közel álló Adevărul bukaresti lap még szerdán megírta: az államfő letett az év végén esedékes parlamenti választás előre hozásáról, de még a jú­niusi önkormányzati megméretések elhalasztása sem kizárt. Csütörtöki ülésén az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek minősítette az előre hozott parlamenti választások új szabályozásáról szóló, február elején kiadott sürgősségi kormányrendeletet.

Ezt követően kellett volna szavazni a bukaresti parlametben a kijelölt miniszterelnökről, Florin Cîțuról (képünkön), aki februárban nyújtotta be a kormánynévsort és a -programot. Csakhogy kevesebb mint negyedórával a járvány miatt alaposan kifertőtlenített törvényhozás ülése előtt az ügyvivő pénzügyminiszter Cîțu visszaadta kormányfői megbízatását. A PNL politikusa a Face­book-oldalán közölte: a miniszterelnöki megbízatást az előre hozott parlamenti választások megrendezésére tekintettel fogadta el, ám mivel a megméretés időpontját nem lehet már előre hozni, visszalépett, hogy „helyet csináljon” Ludovic Orbannak. Cîțu úgy véli, annak érdekében, hogy a PNL sikerrel vegye a következő választásokat, az alakulat vezetőjének, Orbannak kell betöltenie a miniszterelnöki tisztséget. Ez a legjobb dolog, ami történhetett – így rea­gált Marcel Ciolacu, a jelenleg ellenzékben lévő, de a legnagyobb törvényhozói frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párthoz (PSD) tartozó házelnök arra, hogy a kijelölt miniszterelnök visszaadta a kormányalakítási megbízását. A PSD vezetője azt ígérte, hogy megsürgeti a következő, javasolt kormány minisztereinek parlamenti meghallgatását. Elemzők szerint Cîțut áldozatjelöltnek szánta a PNL, mivel a román alkotmány értelmében két egymást követő sikertelen kormányfőválasztást követően lehet csak feloszlatni a parlamentet és kiírni az idő előtti megméretést. Klaus Johannis ma a parlamenti pártokkal egyeztet a hogyan továbbról, egyelőre nem jelölte újra kormányfőnek Orbant.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.