Következő mérkőzések
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia

A bajban ismerszik meg az igaz barát

A köszönet és a hála szavával illették a magyar segítséget a horvátok, a szerbek és a macedónok.

Magyar Nemzet
Forrás: koronavirus.hr, rtv.rs2020. 04. 08. 19:40
SZIJJÁRTÓ Péter
A külgazdasági és külügyminiszter bilaterális tárgyalása Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs miniszterrel Fotó: MTI/KKM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hálámat szeretném kifejezni kollégámnak, Szijjártó Péter miniszter úrnak, Magyarországnak és a magyar népnek, hogy ebben a nehéz helyzetben őszinte együttérzésüket és segítségüket fejezték ki” – mondta Szerbia európai integrációs minisztere. Jadranka Joksimović ezt azt követően jelentette be, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium 200 000 maszkot és 10 000 védőruhát szállított Szerbiába – tudósít számos szerb portál, többek között a szerbiai televízió weboldala is. A felszerelés megérkezett, és több értelemben is sokat jelent.

„Ma rendkívül nehéz az ilyen egészségügyi felszerelés beszerzése, még akkor is, ha egy országnak lenne pénze rá. Ez a segítség egyben a tisztelet és az egészséges jószomszédi viszony jele is, amelyet Vučić elnök úr és Orbán miniszterelnök úr épített fel. A szerb állam és a szerb nép a nehéz időkben különösen nagyra értékeli a barátság ilyen megnyilvánulását” – zárta szavait a miniszter asszony.

A közösségi oldalakon is szép számmal osztották meg a hírt. A posztolások homályából gyakran szoktak magyarellenes szövegek megjelenni, de most a hétköznapi emberek is nagy örömmel fogadták a segítséget. A legtalálóbb mondat talán egy örök igazság volt: „A bajban ismerszik meg az igaz barát.”

Magyarország segítségének hasonló fogadtatása volt Horvátországban és Észak-Macedóniában is. A horvát állami koronavírus tájékoztató oldal szerint Horvátországba 100 000 maszkot és 5 000 védőruhát tartalmazó küldeményt juttatott el Magyarország. A Külgazdasági és Külügyminisztérium további 100 000 maszkot küldött Észak-Macedóniának, így összesen 400 000 maszkkal és 15 000 védőruhával segíti a balkáni államokat a járvány idején.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.