Antirasszista szakácskönyv is kapható már Svédországban

Tavaly év végén jelent meg egy új kategória a svédországi könyvek piacán, egy antirasszista szakácskönyv. A Gambiából származó, ám Svédországban élő szerző szerint ő maga is egy rendkívül sokszínű családban nőtt fel, ahol a konyhában mindig kultúrákon átívelő ételek készültek, ezért úgy gondolta, másokhoz is közelebb hozza ezt az élményt. Az író a könyvben társadalmi problémákat is érint – írja cikkében a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2020. 04. 29. 18:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az afrikai ételeket svéd felfogásban bemutató szakácskönyv már tavaly év végén megjelent, nagyobb nyilvánosságot azonban még csak most kapott. Az antirasszistaként jellemzett műben a szerző, Isatou Aysha Jones ír a rasszizmusról, a kirekesztésről és egyéb társadalmi problémákról is, illetve az emberek hozzáállásról ezekhez a témákhoz. Ő maga egyébként Gambiából származik, de már gyerekkora óta Svédországban él.

Jones elmondása szerint otthon náluk több család is együtt volt a konyhában, az ételek pedig egyfajta kulturális hídként szolgáltak. A Helio oldalnak, amelynek egyébként ő lett az új menedzsere, pedig azt is elmondta, hogy a könyv nem csak egy átlagos szakácskönyv, hanem némileg az ő életéről is szól – arról, hogy milyen volt neki felnőnie feketebőrű nőként Svédországban.

A könyvet hamar felkapta a svédországi baloldal is. Ebba Elena Alexandra Karlström, a Baloldali Párt stockholmi elnöke össze is jött főzni Jones-szal, az eseményen pedig jelen volt még többek között az iráni aktivista Fatemeh Khavari, és a muszlim dizájner, Iman Aldebe is – írja cikkében a V4NA Hírügynökség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.