Már Kim Dzsong Un halálhíréről is ír a sajtó

Kaotikus állapotokat, a jelenleginél is keményebb diktatúrát vizionál a bulvársajtó.

Buzna Viktor
Forrás: MTI2020. 04. 26. 17:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kaotikus állapotokat, a jelenleginél is keményebb diktatúrát vizionál a bulvársajtó, mióta megjelent a hír: Észak-Korea vezetője, Kim Dzsong Un szív- és érrendszeri beavatkozáson esett át. Erről először múlt héten számolt be az amerikai és a dél-koreai média, információk szerint a műtét miatt hetek óta kerüli a nyilvánosságot, a remeteállamban működő sajtó pedig két hete nem közölt hírt vezérükről. Kim Dzsong Un nem jelent meg például április 15-én nagyapja, az államalapító Kim Ir Szen születésnapja alkalmából megtartott megemlékezésen, holott Észak-Koreában ez a legnagyobb ünnep. A CNN amerikai hírtelevízió értesülését a napokban újabb pletykák követték, a hét végén már Kim Dzsong Un haláláról is jelentek meg cikkek.

Mivel a gyakorlatilag teljhatalommal rendelkező vezető aligha pótolható, halálának is látványosabb jelei lennének. Az aggasztó egészségi állapotáról megjelent híreket ugyanakkor műholdfelvételek alátámaszthatják. A 38 North szakportál Kim Dzsong Un páncélvonatáról közölt fotókat, a szerelvény Vonszan város főpályaudvarán állt április 21-én és 23-án. A cikk egyben arra is figyelmeztet, a vonat ottléte nem bizonyítja, hogy a vezető a városban lenne, egészségi állapotára sem lehet ennek alapján következtetni, ugyanakkor súlyt ad azoknak a jelentéseknek, amelyek szerint Kim Dzsong Un esetleg az ország keleti partvidékének egyik elit körzetében tartózkodik. Ezzel kapcsolatban a Reuters szombaton arról írt, hogy Kína egészségügyi szakértőket és kormányzati tisztségviselőket küldött Phenjanba. A hírügynökség forrásai elmondták, hogy a küldöttség csütörtökön indult útnak Pekingből.

Reagált a hírre Donald Trump amerikai elnök is, aki az elmúlt négy évben személyes kapcsolatait is próbálta építeni az észak-koreai vezetővel. Trump és Kim kétszer, 2018-ban és 2019-ben is találkozott egymással, és noha az amerikai elnök nem tudta elérni, hogy Phenjan leállítsa atomprogramját, a légkör enyhült a két ellenséges ország között. Trump ezért reményét fejezte ki, hogy Kim Dzsong Un „jó egészségnek örvend”, egyben sok szerencsét kívánt észak-koreai kollégájának.

Nem ez az első alkalom, hogy Kim Dzsong Un egészségi állapotáról találgat a nemzetközi sajtó. A vezető 2014-ben több mint egy hónapra eltűnt, és az észak-koreai állami televízióban később bicegve jelent meg. Kim erős dohányos, túlsúlyos, és családjában gyakoriak a szív- és érrendszeri megbetegedések. Apja, Kim Dzsong Il 2008-ban szélütést kapott, majd 2011-ben szívinfarktusban vesztette életét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.