A német gazdaságnak eltarthat visszanyerni régi erejét

A globalizáció és szabadkereskedelem tartós akadályoztatásával Németország a folyamat vesztesévé válhat.

Forrás: MTI2020. 05. 17. 21:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német gazdaság a korlátozások feloldása után még hosszú ideig nem fogja tudni visszanyerni régi erejét a kieli IfW gazdaságkutató intézet elnöke szerint.

- Felül kell vizsgálnunk a krízis előtt készített prognózisainkat – mondta Gabriel Felbermayr, az IfW (Institut für Weltwirtschaft) elnöke a Spiegel című német lapnak adott interjúban.

- Abból kell kiindulnunk, hogy még a harmadik negyedévben sem számíthatunk a helyzet normalizálódására. Túl mélyre estünk vissza ahhoz – jelentette ki az IfW elnöke, aki szerint az aktuális gazdasági mutatók nem támasztják alá a V-alakú visszaesésről, azaz egy mély visszaesést követő meredek fellendülésről felállított elméletet.

A bruttó hazai termékben keletkezett hiánynak csak egyharmada vezethető vissza közvetlenül a járványvédelmi korlátozásokra – mondta. Számos más hátrányos tényező is fellépett emellett, egyebek között a jövővel szemben felmerült aggodalmak formájában.

- A bizalom mélyen megrendült – mondta Felbermayr. – A felmerült aggályok sokkal tartósabbnak bizonyulnak majd a vírus által jelentett közvetlen veszélynél. Munkahelyeik elvesztésétől tartva ugyanis a lakosság visszafogja majd fogyasztását, a vállalatok pedig a vásárlók elmaradása és a külföldi megrendelések csökkenése miatt elvetik beruházási terveiket és költségcsökkentési programokat léptetnek életbe.

A globalizáció és szabadkereskedelem tartós akadályoztatásával Németország a folyamat vesztesévé válhat az IfW elnöke szerint. Az ország exportja csökkenni fog, mert a feldolgozóipari termékeket mindenhol a felvevőpiachoz közelebb, így Németország legfontosabb exportpiacain is, Észak-Amerikában és Ázsiában igyekeznek majd előállítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.