Maszkviselés belga módra: csak bizonyos házszámok előtt

A „Kell-e maszk vagy sem?” kérdésnél sokkal bonyolultabb a helyzet az unió fővárosában, Brüsszelben.

Magyar Nemzet
2020. 05. 07. 10:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most, hogy Európa-szerte megkezdődött a járvány miatti korlátozó intézkedések lazítása, a különböző uniós tagországokban eltérő maszkviselési szabályokat tapasztalunk. A „Kell-e maszk vagy sem?” kérdésnél sokkal bonyolultabb a helyzet az unió fővárosában. Brüsszelben, ugyanis, létezik olyan kerület, ahol csak meghatározott kor felett, meghatározott házszámok előtt és kijelölt időszakokban kötelező az arc eltakarása.

A külföldi lakosoktól nyüzsgő és az uniós intézmények szomszédságában fekvő Etterbeekben hétfőtől szombatig, reggel nyolc és este hat óra között a 12 éven felülieknek bizonyos utcákon, de nem azok teljes hosszában kötelező a maszkviselet. A liberális polgármester vezette kerület a weboldalán fel is sorolta a szigorúbb szabályok alá eső házszámokat. Látható, hogy a Chaussée de Wavre esetében például az út 396-es és 414-es házszámai között kell a maszk, míg a páratlan oldalon kizárólag a 363-as szám előtt. A magyarázat szerint ezeken az utcaszakaszokon szűkebb a járda, az előírt másfél méteres távolságot nehéz betartani.

Amennyiben önkormányzatok és iskolák tizenöt méteres körzetébe tévedünk, megint más előírások érvényesek: itt hétfőtől péntekig reggel nyolc és kilenc között; szerdánként 11:30 és 12:30 között; hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken pedig 15:30 és 16:30 között kötelező az orr és száj elfedése.

Rendőr legyen a talpán, aki be tudja tartatni a lakosokkal az előírásokat! Persze azoknak a brüsszeli lakosoknak is nehéz dolguk lesz, akik nem jegyzik meg fejből, pontosan melyik utcasarkokon kell maszkot rántani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.