Minden pap beteg lett az egyik legfontosabb ukrán kolostorban

Legalább 150-200 fő betegedett meg a Covid-19 koronavírus által az egyik legfontosabb ukrán barlangkolostor területén, a Pecserszkaja Lavrában. Az RBK orosz lap adatai szerint a betegek között van az összes pap, szerzetesek, és a kolostoregyüttes területén található Teológiai Akadémia diákjai és tanárai is. Április közepén a Lavra vezetője, Pál metropolita is megfertőződött.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 05. 01. 15:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első megbetegedésekre április első napjaiban került sor, és ezért az egész kolostoregyüttest április 5-től karanténra zárták. Ez azonban nem akadályozta meg a vírus terjedését az intézményen belül, és három szerzetes életét vesztette. Ukrajnában a Covid-19-megbetegedések száma pénteken már elérte a 10 ezer 861 főt.

A Kijevben található Pecserszkaja Lavra barlangkolostor az UNESCO világörökség része, Bölcs Jaroszláv alapította 1051-ben. A kolostor az ukrán pravoszláv egyház moszkvai patriarchátusa alá tartozik, ezért múlt héten Oroszország felajánlotta, hogy humanitárius segélyt küld az intézménybe. Az ukrán hatóságok elzárkóztak a segélytől, azzal indokolva a döntésüket, hogy a Lavra betegei már gyógyulnak.

Az intézményben végigsöprő járvány miatt Ukrajnában ismét előtérbe kerültek a barlangkolostor hovatartozásáról szóló viták. A Moszkva és Kijev közötti konfliktus egyik lépéseként az ukrán ortodox egyház 2018. december 15-én az úgynevezett egyesítő zsinaton függetlenítette magát a moszkvai patriarchátustól. A moszkvai vezetésű ortodox egyház azonban még mindig jelentős befolyással bír Ukrajnában, számos templom és kolostor tartozik hozzá, és a legutóbbi, év eleji felmérés szerint a hívők mintegy 20,7 százalékát fedi le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.