A nevéért harcolhat

Hosszú évekig hajtott gond nélkül Lorne Grabher kanadai nyugdíjas a német eredetű családnevét hirdető egyedi rendszámtáblával. Majd letiltották azt, miután Donald Trump egy, a névhez hasonló fordulattal hencegett a nőügyeivel. A kanadai férfi – akit Új-Skóciában értünk el szerdán telefonon – a politikai korrektség számlájára írja a kálváriáját, és a hamarosan sorra kerülő másodfokú tárgyaláson harcol az igazáért.

2020. 06. 11. 9:24
null
Lorne Grabher a rendszámtáblájával. Nőket veszélyeztet a bírónő szerint
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kapd el őket! – többek között ezt mondja a nőkre vonatkozóan az azóta amerikai elnökké választott Donald Trump egy videófelvételen, amely még a 2016-os választási kampányban bukkant fel. Nem sokkal később a határ északi oldalán, a kelet-kanadai Új-Skóciában valaki kiszúrta Lorne Grabher nyugdíjas büntetés-végrehajtási tiszt egyedi rendszámát, amely német eredetű családnevét örökíti meg. Grabher még 1991-ben csináltatta az apjának, majd az övé lett a rendszám. Grab her! – ez angolul azt jelenti, nőre utalva: kapd el! Az illetékes hatóság a panaszra válaszul letiltotta a rendszámtáblát, majd ezt az új-skóciai tartomány bírósága is jóváhagyta. „Egy kormányzati kibocsátású rendszámtáblán olvasható hét betű (GRABHER) a nemi jellegű erőszak propagálásaként értelmezhető (a teljes szövegösszefüggés ismerete nélkül). Alapvető, hogy elejét vegyük a kárnak, ami egy ilyen üzenetből származhat – áll a verdiktben. – Ontarióban született olyan ítélet, amely egy hasonló esetben a szólásszabadság pártjára helyezkedett. De az én ügyemben a bírónő azt mondta, mivel kormánykibocsátású tábláról van szó, ez nem állja meg a helyét. Mindvégig a felperesnek adott igazat. Azt mondta rám, hogy nőket teszek ki veszélynek – panaszolja Grabher, akit otthonában értünk el telefonon. – Amikor letiltották a táblámat, azt hittem, ez valami vicc! – idézi fel az évekkel ezelőtt történteket a 71 éves férfi.

Lorne Grabher a rendszámtáblájával. Nőket veszélyeztet a bírónő szerint

Az utóbbi években, Harvey Weinstein filmproducer botránya nyomán ­– amely lendületet adott a #metoo mozgalomnak – egyre gyakoribbak a zaklatási ügyek. – Összességében itt is a politikai korrektségről van szó. Ezt egy bizonyos határig meg is értem, de nem azon az áron, hogy ne használhassam a saját nevemet! – mondja ­Grabher. A férfi ügyét felkarolta egy Calgary székhelyű jogvédő szervezet is, amely a szabadságjogok kanadai chartájára hivatkozik. – A járvány miatt lelassult az eljárás, de arra számítok, hamarosan megtartják a másodfokú tárgyalást. Remélem, igazat adnak nekem, ha azonban mégsem: kész vagyok elmenni a legfelső bíróságig! – így Grabher.

Kanadán belül egyébként nem egységes a gyakorlat: a nyugdíjas férfi fia Alberta nyugati tartományban nyugodtan furikázik ugyanolyan családi rendszámtáblával. Grabhernek tudomása van más rendszámtáblákról is, amelyekből ügy lett. – Manitobában valakinek a táblája az indiánokra tesz célzást, de felmentették, mivel maga is őslakos. New Brunswick tartományban pedig egy ügyvédet megvádoltak, hogy az ittas vezetést propagálja a gépkocsiján. De bebizonyította, hogy éppenséggel ilyen ügyek áldozatait képviseli – említ példákat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.