Húszezer migráns áll készen az indulásra Észak-Afrikából

Az észak-afrikai partokról Európába tartó migráció újraindulására figyelmeztetett az olasz nemzetbiztonság.

Forrás: MTI2020. 06. 08. 19:01
null
Trapani, 2018. április 23. Illegális bevándorlók az SOS Mediterranee és az Orvosok Határok Nélkül nevû nem kormányzati szervezetek által fenntartott Aquarius hajó fedélzetén Trapani kikötõjébe érkeznek 2018. április 23-án. Az elõzõ nap több mint 600, Líbiából Európába tartó migránst szállítottak hajók Szicíliába. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson) Fotó: CHRISTOPHE PETIT TESSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-afrikai partokról Európába tartó migráció újraindulására figyelmeztetett az olasz nemzetbiztonsági hivatal (Aise) hétfőn, húszezer ember érkezésével számolva a nyári időszakban, miközben Lampedusa polgármestere szerint a szigeten „világvége-hangulat” uralkodik.

A helyi sajtó által idézett titkosszolgálati források szerint a húszezer ember Líbiában és Tunéziában vár az indulásra. Az Aise szakértői folyamatos mozgást érzékelnek az észak-afrikai országokban. A koronavírus-járvány miatti, Európában elrendelt határzár Líbiából Tunézia irányába mozdította el az emberkereskedők útvonalait, de a vészhelyzet vége után az emberekkel teli hajók és csónakok ismét Líbiából kelhetnének útra a tengeren. Mint rámutattak, a Földközi-tengeren a kutatási és mentési tevékenységet folytató civil szervezetek hajói is ismét a líbiai partok felé indultak el.

A Corriere della Sera napilap úgy tudja, az olasz belügyminisztérium szerint Líbia az ellenőrzés lazításával ismételten nyomást akar gyakorolni Olaszországra és Európára. Nem véletlen, hogy Luciana Lamorgese belügyminiszter Tripolival és Tunisszal is egyeztetést kezdett a szóban forgó partszakaszok ellenőrzésének szigorítása érdekében. A líbiai nemzeti egységkormány további eszközöket és anyagi támogatást kért Rómától.

Év eleje óta több mint 5400-an érkeztek a délolasz partokra a tavaly ugyanezen időszakban mért valamivel kevesebb mint kétezerhez képest. Az idén érkezők között 818 volt a tunéziai. Több mint kétszeresére nőtt az érkezők száma, annak ellenére, hogy Olaszország a járványhelyzet miatt április 7-től lezárta kikötőit. A migránsok majdnem kivétel nélkül Tunéziából indultak el, ahova Líbiából jutottak el. Az érkezők többsége közép-afrikai volt, a tunéziaiak nagy része pedig gazdasági bevándorló vagy olyan személy, aki a tunéziai igazságszolgáltatás elől menekült át Európába.

Spanyolország, Görögország, Málta, Ciprus és Olaszország újabb felhívást intézett az Európai Unióhoz az érkezők szétosztását szorgalmazva.

Az első európai érkezési állomásnak tartott Lampedusa polgármestere, Salvatore Martello a Verita című konzervatív újságnak tarthatatlannak nevezte a helyzetet. Szerinte a szigeten pattanásig feszült a helyzet és egyfajta „világvége-hangulat” uralkodik. Az utóbbi napokban ismeretlen tettesek vásznakkal beborították az Európa kapuja elnevezésű, 2008-ban állított műalkotást, amelyet a befogadás jelképeként emeltek. Majd ezután felgyújtottak mintegy ötven, Lampedusa partjain üresen sorakozó „migránshajót”.

Sajtóértesülések szerint az Olaszországban tartózkodási engedély nélküli bevándorlók közül eddig 9200-an kérelmezték helyzetük jogi rendezését. A római kormány június elsejétől adott lehetőséget erre, és mintegy kétszázezer ember jelentkezését várta július közepéig. A cél mindenekelőtt az agrárszektorban eddig feketén dolgozók helyzetének rendezése volt.

Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Liga párt vezetője közösségi oldalán azt írta, hogy a kormány veszélybe sodorja Olaszországot. „A titkosszolgálat migrációs invázió veszélyére figyelmeztet [...], az illegális bevándorlók helyzetének rendezése káoszba fulladt, a bűnszervezetek készen állnak papírokat adni-venni, a kikötők tárva-nyitva az NGO-k előtt, nő a befogadásra fordított kiadás” – emelte ki.

A dél-olaszországi földeken dolgozó afrikai munkások szakszervezeti vezetője, Aboubakar Soumahoro a La Repubblica baloldali napilapnak „haszontalannak” nevezte az érintett bevándorlók helyzetének ilyesféle jogi rendezését. A férfi hangsúlyozta, száz mezőgazdasági munkásból kilencven nem fog kérelmet benyújtani, és a járványt követő gazdasági válságban a munkaadók sem kívánnak majd utánuk járulékot fizetni. Az újság értesülései szerint a délolasz maffia 3000–5000 euró közötti összegért árulja a hamis munkaviszonyt bizonyító igazolásokat a tartózkodási engedélyt kérelmezni akaró bevándorlóknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.