Koszovóban kispadra küldte Washington az Európai Uniót

Az Egyesült Államok vette a kezébe a Szerbia és Koszovó között zajló béketárgyalások irányítását.

2020. 06. 17. 6:50
null
Magyar békefenntartók a Kfor-misszióban Fotó: MTI/Újvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok vette a kezébe a Szerbia és Koszovó között zajló béketárgyalások irányítását, ezzel pedig a Fehér Ház került vezető pozícióba az Euró­pai Unió „ingatag hátsó kertjében” – írta az amerikai Politico azzal kapcsolatban, hogy a hónap végén Washingtonban fogadják a két nyugat-balkáni ország vezetőjét, hogy új életet leheljenek a megrekedt békefolyamatokba. ­Belgrád és Pristina között a NATO 1999-es beavatkozása, illetve Koszovó szerb irányításának megszűnése óta tartó befagyott konflik­tus igazgatásában az Euró­pai Unió rendkívül fajsúlyos szerepet töltött be az elmúlt két évtizedben. Pristina ugyanakkor 2008-ban egyoldalúan nyilvánította ki függetlenségét, amit Belgrád azóta sem fogad el, a korlátozott szuverenitás pedig továbbra is potenciális destabilizációs tényezőként lebeg a Balkán felett, így kétségtelen, hogy nemcsak a régió, de Európa érdeke is Koszovó státusának rendeződése.

A Trump-adminisztráció azonban az elmúlt hónapokban magához ragadta a kezdeményezést, parkolópályára téve ezzel az Európai Uniót. Richard ­Grenell, az Egyesült Államok különleges megbízottja a minap úgy fogalmazott: mindkét fél elkötelezte magát a Fehér Ház tárgyalásainak eredményessége mellett.

– Koszovó beleegyezett abba, hogy szüneteltesse a nemzetközi szervezetekhez való csatlakozási erőfeszítéseit, míg Szerbia vállalta, hogy leállítja kampányát, amelyet azért folytatott, hogy más államok vonják vissza Koszovó elismerését – fogalmazott a diplomata. Hozzáfűzte: amennyiben valamelyik fél elégedetlen a június 27-i megbeszélésekkel, akkor Washington elhagyása után visszatérnek az eddigi status quó­hoz. A Politico megjegyzi: egyes uniós vezetők számára riasztóan hat, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya kezében landolt egy Euró­pa számára prioritást élvező ügy kezelése. A lap azt írja, bizonyos vezetők hangot adtak félel­meiknek azzal kapcsolatban, hogy Aleksandar Vučić szerb és ­Hashim Thaçi koszovói elnök megegyeznek a határok megváltoztatásában egy olyan megállapodás részeként, amely újraélesztheti a régió más területein folytatott erőszakos mozgalmakat.

Magyar békefenntartók a Kfor-misszióban
Fotó: MTI/Újvári Sándor

Grenell ugyanakkor azt mondta, területcseréről még csak szó sem esett a jelenlétében, és erre Washington nem is tekint opcióként. A lap azt írja, Washington lépése patthelyzetbe szorította az Európai Uniót; kritikusok szerint az Egyesült Államok célja a kezdeményezéssel az, hogy az elnökválasztás évé­ben Donald Trump a békemegállapodás tető alá hozásával zárhassa az első ciklusát. Az Európai Uniónak nem sikerült megegyeznie egy, a határok megváltoztatásával kapcsolatos közös álláspontról Szerbiával és Koszovóval, és hat hónapba telt, hogy Brüsszel kinevezze a saját, az ügyben illetékes diplomatáját azt követően, hogy az amerikai elnök tavaly októberben különleges megbízottnak nevezte ki Grennellt.

Orbán Viktor választásra buzdított

A magyarok sorsát minden választás, így a szerbiai is erőteljesen befolyásolja – jelentette ki Orbán Viktor a szabadkai Pannon RTV-nek adott interjúban. A miniszterelnök figyelmeztetett, hogy nem szabad lefutottnak tekinteni a most vasárnapi parlamenti választást, ezért arra kérte a vajdasági magyarokat, hogy menjenek el választani, és válasszák meg a magyarokat. Úgy vélte, csak a Vajdasági Magyar Szövetség a komolyan vehető tapasztalattal rendelkező jelölt. Rámutatott, hogy a magyar-szerb kapcsolatokat is alapvetően befolyásolja a választás. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.