Amerikai kutató: 91 százalék, hogy újraválasztják Trumpot

Helmut Norpoth már 2016-ban is felborzolta a liberális kedélyeket azzal, hogy megjósolta a milliárdos üzletember győzelmét. Akkor igaza lett.

2020. 07. 09. 16:50
Donald Trump az újraválasztási kampányának első állomásán a floridai Orlandóban, 2019-ben
U.S. President Donald Trump reacts on stage formally kicking off his re-election bid with a campaign rally in Orlando, Florida, U.S., June 18, 2019. REUTERS/Carlos Barria - RC193DEA4020 Fotó: Carlos Barria Forrás: REUTERS/Carlos Barria - RC193DEA4020
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Joe Biden demokrata elnökjelölt a 2020-as nagy kedvenc, mégis újrázhat a jelenlegi elnök az amerikai novemberi elnökválasztáson – legalábbis ezt állítja a New York-i Stony Brook Egyetem politikatudományi tanszékének professzora, aki szerint

Donald Trumpnak 91 százalék esélye van arra, hogy megnyeri a novemberi elnökválasztást.

Helmut Norpoth nem a levegőbe beszél: a professzor 2016-ban is megjósolta az akkor még milliárdos üzletemberként ismert Trump győzelmét. Még akkor is, amikor a Reuters hírügynökség még néhány nappal a voksolás előtt is azt bizonygatta, hogy Hillary Clinton akkori demokrata jelöltnek 90 százalék esélye van megnyerni a választást. Az idő azonban Norpoth előrejelzési modelljét igazolta, így érdemes most is odafigyelni a Fox News által idézett professzor szavaira, aki az 1996 óta lezajlott hat választásból öt alkalommal helyesen jósolta meg a végeredményt.

Norpoth modellje egyébként az előválasztások eredményét tartja kulcsfontosságú indikátornak, szemben a közvélemény-kutatásokkal. A professzor úgy látja:

az elnökjelöltek versenyének eddigi története tele van olyan szereplőkkel, akiket a közvélemény-kutatások biztos befutóként jelöltek meg, ám a döntő pillanatban mégis elpárolgott az állítólagos előnyük.

Norpoth mindenesetre az eddigi eredmények alapján úgy látja, Barack Obama egykori alelnöke, Joe Biden Trumpnál sokkal gyengébb pozícióban van, mint a jelenlegi elnök. Ezt a véleményét főként Biden a két első előválasztáson mutatott gyenge teljesítményére alapozza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.