Terrort finanszírozott Hága

Beismerte tegnap Hollandia, hogy jelentős összegeket fizetett ki egy olyan szervezetnek, amelynek egy radikális terrorcsoporthoz is kapcsolódó két tagja meggyilkolt tavaly egy 17 éves izraeli lányt. Miközben Hága szélsőséges csoportokat támogat anyagilag, a Benelux állam évtizedek óta melegágya a dzsihadista eszmét terjesztő hitszónokoknak és a szalafista mozgalmaknak.

Magyar Nemzet
2020. 07. 22. 6:44
null
Tavaly márciusban négyen vesztették életüket az utrechti támadásban Fotó: MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hága fizette ki az izraeli diáklányt, a 17 éves Rina Snerbet tavaly meggyilkoló két terrorista bérének egy részét – ismerte be tegnap Stef Blok holland külügyminiszter és Sigrid Kaag fejlesztési miniszter a hágai parlament előtt. A The Jerusalem Post című izraeli portál szerint a Ciszjordániában történt merényletet annak a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű marxista tömörülésnek a szélsőséges tagjai követték el, amelyet az Európai Unió terrorszervezetként tart nyilván.

Noha a zsidók elleni gyilkos merényletek végrehajtását a mai napig támogató szervezet egyik tagja, Leila Háled – az ­Izrael-ellenes lobbinak köszönhetően – még az Európai Parlamentben is felszólalhatott 2017-ben, egyedülálló, hogy egy uniós tagállam olyan szervezeteket támogasson jelentős adományokkal, amelyek ártatlan diáklányokat meggyilkoló terroristákat is foglalkoztatnak. A két elkövető mindenesetre tagja volt a Mezőgazdasági Munkabizottságok Palesztin Szövetségének, amelynek Hollandia rámalláhi képviselete közel 20 millió dollár összegű támogatást ígért 2013 és 2021 között.

Miközben Hága szélsőséges iszlamista csoportokat támogat, az elmúlt hónapokban számos olyan hír érkezett a Benelux államból, amely a radikális csoportok erősödésére, a terrorfenyegetettség növekedésére, és az antiszemitizmus erősödésére utalnak. A liberális eszme által táplált multikulturalizmus következtében gátak nélkül terjedő iszlám fundamentalizmus azonban nem egyik napról a másikra betonozta be magát a holland társadalomba.

Tavaly márciusban négyen vesztették életüket az utrechti támadásban
Fotó: MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen

Az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrorcselekmények után a CNN amerikai hírtelevízió a kelet-holland városkában, Edében forgatva, olyan felvételeket mutatott be, amelyeken marokkói származású fiatalok egy csoportja örvendezik a World Trade Center ikertornyai elleni merényletekről szóló tudósításokat nézve. Alig két évvel később már attól volt hangos a holland sajtó, hogy Fawaz Jneid, az ország egyik legnagyobb mecsetjének közismert imámja megátkozta George W. Bush akkori amerikai elnököt és Ariel Saron izraeli kormányfőt, majd pedig Allahhoz fohászkodott, hogy „pusztítsa el az iszlám ellenségeit”.

Noha azóta eltelt csaknem két évtized, a holland liberális politikai elit nem akarta észrevenni az intő jeleket. A félrenézésnek pedig meglett az eredménye: a holland titkosszolgálat (AIVD) tavaly arra figyelmeztetett, hogy az országban rendkívül gyorsan erősödik a radikális hitszónokok befolyása a muszlim fiatalok oktatásában. Az AIVD mások mellett arról is beszámolt, hogy Amszterdam egyetlen iszlám vallású középiskolájának vezetője és testvére pénzt küldött a Kaukázusi Emirátus nevű csecsen terrorszervezetnek, illetve szoros kapcsolatban állnak számos szélsőséges imámmal is.

A titkosszolgálat arra is figyelmeztetett: az iskolában jelentős a szalafista befolyás, márpedig a szalafizmus az iszlám hit egy radikális irányzata. Hollandiában egyébként a Statista nevű közvélemény-kutató szerint a társadalom öt százaléka vallja magát muszlimnak. A körülbelül 17 millió lakosú Benelux államban a becslések szerint legalább 500 mecset működik.

Hollandia az Iszlám Államnak is számos harcost adott: az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezetének (Europol) tavalyi adatai szerint mintegy ötezer európai csatlakozott a terrorszervezet iraki vagy ­szíriai alakulataihoz, köztük háromszáz holland állampolgár. Jelentősebb terrortámadás tavaly márciusban, illetve novemberben történt Hollandiában. Előbbiben egy Törökországban született férfi nyitott tüzet egy utrechti villamoson. A támadó négy emberrel végzett, és további négyet megsebesített. Utóbbiban egy észak-afrikai migráns rántott kést Hága legforgalmasabb sétálóutcájában a black friday alatt, három embert megsebesítve. A hatósági beszámolók szerint egyébként számos merényletet sikerült megakadályozni az elmúlt hónapokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.