Az Európai Unió történelmi kihívások előtt áll a járvány miatt

Szijjártó Péter szerint a következő évek könnyen szólhatnak Közép-Európáról.

Forrás: MTI2020. 08. 31. 12:18
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2020. július 3. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Evarist Bartolo máltai kül- és EU-ügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. július 3-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A következő évek Közép-Európa évei lehetnek, a térségnek komoly versenyelőnye lehet – mondta a külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak hétfőn a szlovéniai Bledben.

Szijjártó Péter felszólal a 15. Bled Stratégiai Fórum elnevezésű nemzetközi konferencián.

A miniszter nyilatkozatában kifejtette: az Európai Unió történelmi kihívások előtt áll a koronavírus-járvány miatt, a következő évek ugyanakkor könnyen szólhatnak Közép-Európáról.

– A korábban sokat támadott, de rendkívül észszerű politikák a gazdaság és a migráció területén olyan versenyelőnyt jelentenek a térségnek a biztonság, a politikai stabilitás és a gazdasági növekedés szempontjából, hogy az elkövetkező idő világgazdasági versenyében „mi sikeresebben szerepelhetünk az európai átlagnál” – vélekedett.

Úgy látja, a koronavírus-járvány miatt a globális gazdasági kapacitások újraelosztásáért nagyon komoly verseny kezdődik. – A nagy nemzetközi vállalatok sok gyárat, szolgáltató központot zártak be szerte a világon, és tévhit azt gondolni, hogy ezeket automatikusan újranyitják – magyarázta.

Közölte: ahogy az országok, úgy a vállalatok is nagy nyomás alá kerülnek, észszerűsíteni kell a tevékenységüket, költséget kell csökkenteniük, ami pedig megnöveli azoknak az országoknak a lehetőségeit a jövőben a beruházás-ösztönzés szempontjából, amelyek képesek voltak alacsony adókkal, rugalmas szabályozással beruházásbarát környezetet kialakítani.

Szijjártó Péter szerint a következő években a verseny arról fog szólni, hogy mely ország tud több beruházást magához vonzani, mely ország tudja legjobban megvédeni a munkahelyeket. – Ebbe a versenybe Magyarország egy közép-európai együttműködés részeseként „nagy önbizalommal és a siker egyértelmű reményével tud beszállni” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: az elmúlt évek sokat támadott, de észszerű gazdaságpolitikája és a folyamatos adócsökkentések eredményeként Magyarország az egyik legversenyképesebb európai beruházási helyszín lett, így a következő években a cél az, hogy a magas beruházási rátát fenntartsák, minél több nagy nemzetközi vállalat hozza a kapacitásait Magyarországra. – Ebből a szempontból több olyan tárgyalást folytatnak, amelyek komoly siker reményével kecsegtetnek, és a következő hónapokban ezek közül már többet is be tudnak jelenteni – közölte. Megjegyezte: ezek a beruházások Magyarországot Európa gazdasági térképén még jobb helyre teszik.

A külügyminiszter kitért rá: Magyarország erejét, jelentőségét, értékét növeli a szoros közép-európai együttműködés, a térségbeli országok sikere magyar érdek is. – Erről beszéltem a lengyel, a horvát és a szlovén kollégájával folytatott egyeztetéseken is – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.