időjárás 15°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

Életfogytiglani börtönbüntetést kapott a tömeggyilkos

Forrás: MTI
2020.08.27. 07:54
Életfogytiglani börtönbüntetést kapott a tömeggyilkos

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte – feltételes szabadlábra helyezés kizárásával – csütörtökön a christchurchi bíróság Brenton Tarrant, akit azzal vádoltak, hogy 51 embert mészárolt le tavaly két új-zélandi mecsetben.

Ilyen súlyos bírósági döntésre még nem volt példa Új-Zélandon.

Cameron Mander bíró az ítélet kihirdetésekor hangsúlyozta, hogy e „torz ideológiájú” elvetemült személy tette mögött „mélységes gyűlölet” rejlik, amely ártatlan emberek, nők és gyermekek meggyilkolására késztette. „Bűncselekményei annyira gonoszak, hogy bár élete végéig rács mögött lesz, az sem meríti ki azt a büntetést, amit megérdemelne” – mondta a bíró.

A vádlott egyébként a tárgyaláson nem kívánt felszólalni, noha csütörtökön szót kapott volna. Az ausztrál férfi korábban jelezte, nem kér védőügyvédet, saját magát szeretné képviselni.

A 29 éves, szélsőjobboldali nézeteket valló férfi márciusban – korábbi álláspontját megváltoztatva – bűnösnek vallotta magát 51 gyilkosság elkövetésében, 40 gyilkossági kísérletben, valamint terrorizmus vádjában.

A tavaly március 15-én elkövetett christchurchi terrortámadás volt a legtöbb áldozatot követelő tömeggyilkosság Új-Zéland történetében. Az elkövető éveken át gondosan tervezte a merényletet, tanulmányozta a bűntény helyszíneit. A vérengzés előtt hosszú, több mint hetvenoldalas kiáltványt tett közzé, amelyben azt hangoztatta, hogy tettét bevándorlásellenessége motiválta.