időjárás 4°C Zalán 2023. március 30.
logo

Készültséget rendeltek el a görögországi migránstáborokban

Forrás: MTI
2020.09.10. 17:35

Fokozott készültséget rendeltek el a görögországi táborokban, különösen azokban, amelyekben egyeseket el kellett különíteni koronavírus-fertőzés miatt, miután a héten leégett a túlzsúfolt móriai tábor – közölte csütörtökön az athéni kormány.

Fokozott készültséget rendeltünk el, és a polgári védelmi minisztérium nagyfokú biztonsági intézkedéseket tart fenn azon táborokban, amelyekben az elmúlt napokban elkülönítés történt, miután koronavírus-fertőzöttekre bukkantak – mondta Sztéliosz Pécasz görög kormányszóvivő egy rövid sajtótájékoztatón.

A hét eleje óta legalább három befogadó táborban diagnosztizáltak fertőzöttet Athén közelében.

A Leszbosz szigetén található móriai táborban – amely Európa legnagyobb és a sajtó szerint legélhetetlenebb táborának számít – a héten kétszer is tűz ütött ki, elpusztítva gyakorlatilag az egész létesítményt, így mintegy 12 ezer ember maradt fedél nélkül. Az AFP francia hírügynökség megjegyzi, hogy a tűzeset előtti napon 35 újabb koronavírus-fertőzöttet találtak és különítettek el.

A görög kormány vizsgálatot indított a tűz okainak feltárására, miközben utalt arra, hogy az incidens mögött menedékkérők állnak, akik azt akarták elérni, hogy Görögország szárazföldi részére szállítsák őket. Pécasz mindazonáltal kizárta, hogy a kísérő nélküli gyerekeken kívül bárkit is a szárazföldre szállítsanak Móriáról.

„Egyesek nem tisztelik az országot, amely befogadja őket (...), ők gyújtották a második tüzet szerda este, mert azt hitték, így elhagyhatják a szigetet. Csakis a kísérő nélküli gyerekeket fogják átszállítani a szárazföldre” – mondta.

A túlzsúfolt és egészségtelen életkörülményei miatt „dzsungelnek” becézett móriai tábor egyike annak az öt központnak, amelyet az európai hatóságok állítottak fel az égei-tengeri görög szigeteken a 2015-ös nagy migrációs válság idején, hogy csökkentsék a szomszédos Törökországból érkezők számát. Görögország szárazföldi részére csak a legkiszolgáltatottabb személyeket szállítják át, a menedékkérők többsége a szigeteken marad hónapokig, ha nem évekig.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.