Óriási csapást mért India éledező gazdaságára a koronavírus

Indiában túllépte a 4,2 milliót a koronavírussal fertőzöttek száma, s ezzel megelőzte Brazíliát.

Mártonffy Attila
2020. 09. 07. 14:56
Dzsammu, 2020. szeptember 7. Egyetemi dolgozókon végeznek koronavírus-tesztet az észak-indiai Dzsammuban 2020. szeptember 7-én. Indiában 4,2 millióra nõtt a koronavírussal fertõzöttek száma a hétfõi hivatalos adatok szerint, ezzel megelõzte Brazíliát és második az Egyesült Államok után a globális összesítésben. MTI/AP/Csanni Anand Fotó: Csanni Anand
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indiában ma túllépte a 4,2 milliót a koronavírussal fertőzöttek száma, s ezzel megelőzte Brazíliát, valamint globális összesítésben második az Egyesült Államok után. A járvány kezdete óta 4 204 613 ember kapta el a fertőzést az országban, csaknem hetvenezerrel több, mint Brazíliában. Vasárnap 90 802 új fertőzöttet regisztráltak, ami újabb napi rekord, ráadásul arról tanúskodik, hogy Indiában emelkedik a leggyorsabban a fertőzöttek száma a világ országai közül. A globális listát továbbra is az USA vezeti több mint 6,2 millió fertőzöttel.

A halálesetek száma viszonylag alacsony eddig a dél-ázsiai országban, de az utóbbi öt napon rendre meghaladta a napi ezret. Az egészségügyi minisztérium szerint vasárnap 1016 ember halt bele a Covid–19 szövődményeibe, és ezzel a halálesetek száma 71 642-re emelkedett. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint Brazíliában jóval többen, 126 650-en haltak meg, az Egyesült Államokban pedig 188 937-en. Szakértők úgy vélik, a fertőzöttek számának növekedése várhatóan gyorsulni fog Indiában a május közepén bevezetett vesztegzár fokozatos enyhítésével.

A koronavírus-járvány óriási csapást mért India éledező gazdaságára is, amikor március 24-én Narendra Modi indiai miniszterelnök országos karantént rendelt el 1,3 milliárd állampolgár számára. Milliók veszítették el állásukat egyik napról a másikra, s több százezer vándormunkás vált nincstelenné – ők azonnal visszaáramlottak eredeti, vidéki lakhelyükre. A példa nélküli vándorlás nemcsak kiüresítette az indiai gazdaságot, de a vírust is széthordta a hatalmas ország távoli területeire is. Mindazonáltal enyhítő intézkedéseket is hoztak. Ma például öt hónap zárlat után megnyitották a delhi metróhálózatot, amely az ország legnagyobb, napi 2,6 millió utast szállító gyorsvasút-rendszereként a főváros és környéke közlekedését intézi. Egy az al-Dzsazíra pánarab hírügynökség által idézett kormánytisztviselő szerint az indiaiaknak együtt kell élniük a koronavírussal, de be kell tartaniuk az elővigyázatossági előírásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.