Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elpárolgott fémeket fedeztek fel egy exobolygó légkörében

A 850 fényévnyire lévő exobolygó forró légkörében elpárolgott fémek színes kavalkádjára bukkantak.

Forrás: MTI2020. 10. 08. 21:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 850 fényévnyire lévő exobolygó forró légkörében elpárolgott fémek színes kavalkádját fedezték fel a Berni és a Genfi Egyetem bolygókutatói.

Látványos videón a TESS exobolygóvadász felvétele

A TESS-t (Transiting Exoplanet Survey Satellite) még 2018-ban bocsátották fel. Kétéves misszióját július 4-én fejezte be, ezalatt 66 új exobolygót, vagyis naprendszerünkön kívüli planétát, valamint majdnem 2100 exobolygójelöltet fedezett fel, ezek adatainak elemzésén a csillagászok még dolgoznak.

– A TESS már most, kiterjesztett küldetésének kezdete előtt óriási siker – mondta el a Phys.org tudományos hírportálnak Patricia Boyd, a projekt munkatársa az Amerikai Űrkutatási Hivatal greenbelti Goddard űrkutatási központjában.

A TESS négy kamerájával nagyjából egy hónapon át vizsgálja a csillagos ég egy-egy szeletét, amelyeket szektoroknak neveznek.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.