időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Matteo Salvini: Olaszország szégyenletes képet nyújt

Magyar Nemzet
2020.10.03. 19:27
Matteo Salvini: Olaszország szégyenletes képet nyújt

Négy órán át tartott szombaton az előzetes tárgyalás a szicíliai Catania bíróságán, ahová Matteo Salvinit, a jobboldali ellenzéki olasz Liga párt vezetőjét azért idézték be, mert még belügyminiszterként nem engedte partra szállni a Gregoretti olasz katonai hajóval érkező migránsokat tavaly júliusban.

A miniszteri bíróság úgy döntött, hogy az ügyben további üléseket tart, és tanúként meg kívánja hallgatni Giuseppe Conte miniszterelnök mellett a volt és a jelenlegi kormány több tagját, közöttük Luciana Lamorgese jelenlegi belügyminisztert. A meghallgatásokra november végén és december elején kerül sor.

Bírósági források szerint az előzetes ülésen az ügyészség ismételten a Matteo Salvinivel szembeni eljárás lezárását szorgalmazta, azt hangoztatva, hogy a volt belügyminiszter nem követett el bűncselekményt. A Corriere della Sera napilap úgy tudja, a vádemelést egyedül civil szervezetek szorgalmazzák, akik a Gregorettivel érkezett migránsokat képviselik – írja az MTI.

A tárgyalást követően Matteo Salvini kifejtette, helyesnek tartja, hogy a bíróság meghallgatja utódját, Luciana Lamorgesét, mivel a migránsokkal érkező hajókkal szembeni eljárás a mai napig ugyanaz, mint tavaly volt, amikor ő feltartóztatta a Gregorettit. Salvini úgy vélte,

Olaszország szégyenletes képet nyújt az egész világ előtt azzal, hogy eljárást indított egy kormánydöntéseket végrehajtó miniszterrel szemben.

Kijelentette: elégedettnek érzi magát, mivel kiderült, hogy „nem egyedül döntöttem, és szabályszerűen jártam el”. Elemzők rámutattak, hogy az illegálisan érkező bevándorlók feltartóztatása sem minősíthető szokatlannak. Hangsúlyozták, hogy a bírósági üggyel nem Salvini, hanem az olasz állam hitele forog kockán.

Matteo Salvini a bírósági meghallgatás után csatlakozott az épületnél rendezett, személye melletti szolidaritási tüntetéshez. A magasba emelt táblákon a Mindannyiunkat állítsatok bíróság elé! és Stop a migránsinvázióra! feliratok voltak olvashatók. A megmozduláson Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek elnöke A határok védelme az olaszokat védelmezi transzparenssel vonult fel. Hangoztatta, hogy

a baloldal politikai perrel támadja Matteo Salvinit.

Catania utcáit baloldali ellentüntetők is ellepték, akik Salvini arcképével dekorált vécépapírtekercsekkel bombázták a bíróságot védő rohamrendőröket. Egyesek a Liga pártzászlóját is felgyújtották.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.