Matteo Salvini: Olaszország szégyenletes képet nyújt

A volt belügyminiszter elleni vádemelést a migránsokat képviselő civil szervezetek sürgetik.

Magyar Nemzet
2020. 10. 03. 19:27
SALVINI, Matteo
Catania, 2020. október 3. Matteo Salvininek, az olasz ellenzéki Liga párt elnökének a támogatói plakátokkal tüntetnek a szicíliai Cataniában 2020. október 3-án. Salvini elõzetes bírósági tárgyalása ezen a napon kezdõdik Cataniában, mert 2019 nyarán még belügyminiszterként nem engedte partra szállni a Gregoretti olasz katonai hajóval érkezõ migránsokat. MTI/EPA-ANSA/Orietta Scardino Fotó: Orietta Scardino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy órán át tartott szombaton az előzetes tárgyalás a szicíliai Catania bíróságán, ahová Matteo Salvinit, a jobboldali ellenzéki olasz Liga párt vezetőjét azért idézték be, mert még belügyminiszterként nem engedte partra szállni a Gregoretti olasz katonai hajóval érkező migránsokat tavaly júliusban.

A miniszteri bíróság úgy döntött, hogy az ügyben további üléseket tart, és tanúként meg kívánja hallgatni Giuseppe Conte miniszterelnök mellett a volt és a jelenlegi kormány több tagját, közöttük Luciana Lamorgese jelenlegi belügyminisztert. A meghallgatásokra november végén és december elején kerül sor.

Bírósági források szerint az előzetes ülésen az ügyészség ismételten a Matteo Salvinivel szembeni eljárás lezárását szorgalmazta, azt hangoztatva, hogy a volt belügyminiszter nem követett el bűncselekményt. A Corriere della Sera napilap úgy tudja, a vádemelést egyedül civil szervezetek szorgalmazzák, akik a Gregorettivel érkezett migránsokat képviselik – írja az MTI.

A tárgyalást követően Matteo Salvini kifejtette, helyesnek tartja, hogy a bíróság meghallgatja utódját, Luciana Lamorgesét, mivel a migránsokkal érkező hajókkal szembeni eljárás a mai napig ugyanaz, mint tavaly volt, amikor ő feltartóztatta a Gregorettit. Salvini úgy vélte,

Olaszország szégyenletes képet nyújt az egész világ előtt azzal, hogy eljárást indított egy kormánydöntéseket végrehajtó miniszterrel szemben.

Kijelentette: elégedettnek érzi magát, mivel kiderült, hogy „nem egyedül döntöttem, és szabályszerűen jártam el”. Elemzők rámutattak, hogy az illegálisan érkező bevándorlók feltartóztatása sem minősíthető szokatlannak. Hangsúlyozták, hogy a bírósági üggyel nem Salvini, hanem az olasz állam hitele forog kockán.

Matteo Salvini a bírósági meghallgatás után csatlakozott az épületnél rendezett, személye melletti szolidaritási tüntetéshez. A magasba emelt táblákon a Mindannyiunkat állítsatok bíróság elé! és Stop a migránsinvázióra! feliratok voltak olvashatók. A megmozduláson Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek elnöke A határok védelme az olaszokat védelmezi transzparenssel vonult fel. Hangoztatta, hogy

a baloldal politikai perrel támadja Matteo Salvinit.

Catania utcáit baloldali ellentüntetők is ellepték, akik Salvini arcképével dekorált vécépapírtekercsekkel bombázták a bíróságot védő rohamrendőröket. Egyesek a Liga pártzászlóját is felgyújtották.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.