időjárás 13°C Hugó 2023. április 1.
logo

Rendőrökre támadt csaknem száz migráns Franciaországban

Forrás: V4NA hírügynökség
2020.10.05. 15:08
Rendőrökre támadt csaknem száz migráns Franciaországban

Összecsapás volt csaknem száz migráns és a köztársasági biztonsági egység tagjai között, akik meg akarták akadályozni egy menekülttábor kialakítását egy sportpályán. A támadásban nyolc rendőr megsérült. A Calais területén felállított migránstábor-komplexum területén korábban is volt precedens arra, hogy a bevándorlók a rendőrökre támadtak.

A franciaországi Calais-ban nem javul a migrációs helyzet, sőt most már annyira felbátorodtak a bevándorlók, hogy hatalmas csapatokba verődve rátámadnak a hatóság embereire, akik azt próbálták megakadályozni, hogy a menekültek tábort verjenek egy sportpályán – írja a La Voix du Nord regionális lap.

A rendőrök a minap felszámoltak egy erdős részen lévő, hét-nyolcszáz fős migráns tábort, melynek a lakóit befogadó központokba szállították. Louis Le Franc prefektus elmondása alapján az evakuálás rendben zajlott, a műveletben 350 rendőr és csendőr vett részt. Az AFP hírügynökség szerint ez az akció volt a legnagyobb 2016 óta, mikor a Dzsungel néven ismert tábort felszámolták.

A hétvégén azonban már korántsem volt békés a hangulat, amikor a francia köztársasági biztonsági egység (CRS) tagjai kivonultak egy Calais melletti BMX-pályához, hogy megakadályozzák egy újabb menekülttábor felállítását. A rendőrökre mintegy nyolcvan-száz fős banda támadt rá, fémdobozokkal és kövekkel dobálták őket, a támadásban nyolc rendőr megsérült, egyikük súlyos térdsérülést szenvedett, arról azonban nem közöltek további információkat, hogy szükség volt-e kórházi ellátásra.

 

Öt éve támadták meg a migránsok Röszkénél a magyar határt + videó

EURÓPÁT VÉDTÉK A MAGYAR RENDŐRÖK

2015 szeptemberében rengeteg támadás érte Magyarországot a déli határok lezárása, a műszaki határzár építése, az embercsempészet bűncselekményi elbírálásának szigorítása, a határsértők kitoloncolása miatt. Azóta a magyar kormányzati döntések brüsszeli bírálói is beismerték, hogy a határok lezárása nemcsak a már tarthatatlannak minősülő migrációs hullámot fékezte meg, hanem ezzel párhuzamosan a terrorizmust is.

A migrációs hullám 2013 végétől kezdett erősödni. A nyomás szoros párhuzamban állt a geopolitikai helyzettel, az afgán, a szír háborús övezetekben történtekkel, illetve a koszovói szerb–albán nemzetiségi ellentétekkel. A magyar határt jellemzően ezeknek az országoknak a polgárai sértették meg egyre sűrűbben. 2014 nyarától a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség udvarán már akkora zsúfoltság volt, hogy a félig nyitott garázsokban, tárolókban is őriztek elfogott illegális bevándorlókat. A Magyar Nemzet információ szerint a rendőrök a menekültkérelmek elbírálásához már orvosi-antropológiai vizsgálatot is kértek, az iratok nélküli menekültek zöme 18 év alatti szír polgárnak vallotta magát. 2014 decemberének végén az elfogott határsértők száma már meghaladta a napi ezret, a téli szünetben szegedi iskolák tornatermeit kellett megnyitni az elhelyezésükhöz.

A csúcs 2015 februárjában kezdett kiteljesedni, amikor nyolc-tízezer határsértő próbálkozott bejutni Magyarországon át az Európai Unió területére.

Cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.