Radikális tanokat hirdető mecseteket zárnak be Ausztriában

A hétfői bécsi terrortámadás elkövetője ezeken az imahelyeken radikalizálódhatott.

Mártonffy Attila
2020. 11. 06. 17:22
null
Bécs, 2020. november 4. Katonai rendõr õrködik a helyszín közelében, Bécsben 2020. november 4-én, miután két nappal korábban egy albán származású iszlamista férfi egy bécsi zsinagógánál lövöldözött és négy embert megölt, huszonkettõt pedig megsebesített. MTI/AP/Matthias Schrader Fotó: Matthias Schrader
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább két olyan mecset bezárásáról döntöttek Ausztriában, amelyek a gyanú szerint radikális tanokat hirdetnek. Az intézkedés összefüggésben van azzal, hogy hétfő este egy szélsőséges iszlamista Bécs belvárosában ámokfutásba kezdett, és gépkarabélyával megölt négy járókelőt, több mint húszat pedig megsebesített, mielőtt a rendőrök agyonlőtték. Az APA osztrák hírügynökség mai jelentése szerint az imahelyek bezárását az osztrák belügyminiszter, valamint az integrációért felelős tárca vezetője rendelte el egy az Ausztriai Iszlám Hitközség (IGGÖ) vezetőjével tartott válságtanácskozás után. Susanne Raab integrációs miniszter a tanácskozást követő sajtótájékoztatón közölte: legalább két mecset működését szüntetik meg, amelyek felelősek a terrorcselekményt végrehajtó húszéves, büntetett előéletű, albán származású, észak-macedóniai útlevéllel is rendelkező osztrák állampolgár, Kujtim Fejzulai radikalizálódásáért. Az egyik mecsetet már be is zárták, de rövidesen erre a sorsra jut a másik imahely is, amely hivatalosan egyesületként működik.

Karl Nehammer belügyminiszter ugyanakkor elismerte, hogy elfogadhatatlan hibát követtek el az elkövetővel kapcsolatos bizonyítékok kezelésében.

Néhány nappal korábban ugyanis kiderült, hogy a szlovák titkosszolgálat még a nyáron figyelmeztette Bécset, hogy a támadó lőszert kísérelt meg vásárolni Szlovákiában, ám ez a fontos információ valahogy elsikkadt.

Tegnap este egyébként jobboldali tüntetők egy csoportja fáklyás felvonulást tartott az iszlám terrorizmus és a népességcsere ellen tiltakozva – írja az RT.com orosz hírportál. A transzparenssekkel vonuló demonstrálók olyan jelszavakat skandáltak, mint például: „Otthon, szabadság, hagyomány”. A jobboldaliak szélsőbaloldali ellentüntetőkbe ütköztek, akiknek a transzparenseikre náciellenes jelmondatokat írtak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.