Ukrajnában már kongatják a vészharangokat

Napokon belül elfogyhatnak a kórházi ágyak, sok helyen pedig máris várólista van.

2020. 11. 12. 20:41
Sztrij, 2020. október 8. Koronavírussal fertõzött beteggel beszél orvosa a nyugat-ukrajnai Sztrij város kórházában 2020. szeptember 29-én. Ukrajnában gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány, 2020. október 8-án elõször haladta meg az ötezret az egy nap alatt azonosított új fertõzöttek száma. A halálos áldozatok száma 4690-re nõtt. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-fertőzés rohamos terjedése miatt Ukrajnában egyre hangosabban kongatják a vészharangot; amennyiben ilyen ütemben folytatódik a járvány, napokon belül elfogyhatnak a kórházi ágyak. Sok helyen már várólista alakult ki, aki jobban van és hazamehet, annak helyére tudnak csak új beteget felvenni, vagy annak a helyére, aki meghalt.

Csütörtökre több mint 11 057 új beteget regisztráltak, ami újabb napi rekord, és csaknem kétszáz elhunytat jegyeztek fel egy nap alatt, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma csütörtökre átlépte a félmilliót, a halálos áldozatoké pedig a kilencezret.

Napi 15-20 ezer új Covid-beteg ellátására képes az ukrán egészségügyi rendszer – közölte Viktor Ljasko egészségügyi miniszterhelyettes, országos tiszti főorvos. Kiemelte: amennyiben az új napi esetek száma meghaladja a húszezret, veszélybe kerül az egészségügyi ellátás biztonsága. A tízezres napi betegszámot a múlt szombaton jegyezték fel először, de azóta már többször is megismétlődött ez az esetszám.

Kijevben a legdrámaibb a helyze: a szerdai statisztikában a legtöbb új beteget, 965-öt az ukrán fővárosban jegyezték fel, velük eddig már több mint 46 ezer fertőzöttről tudnak. Az elhunytak száma ott megközelíti az ezret.

Az ország tíz megyéjében a koronavírusos betegek számára kijelölt kórházi ágyaknak már a hetven százaléka foglalt, közöttük van Kárpátalja is. Országszerte 45 ezer betegágyat tartanak fenn a covidosoknak.

Az egyre növekvő esetszám miatt a kárpátaljai megyeszékhelyen, Ungváron is újabb ágyakat szabadítottak fel a koronavírusos betegek ellátására, viszont a légzéstámogatást igénylő pácienseket már nem tudják megfelelően ellátni. Jaroszlav Glagola ungvári orvos arról számolt be, hogy betegei fuldokolnak, ugyanis nincs elegendő oxigén.

A kórházban 150 koronavírusos páciensre összesen 26 oxigénkoncentrátor jut, miközben az orvosi gyakorlat azt mutatja, hogy száz betegre legkevesebb nyolcvan készüléknek kell lennie.

Ilyenkor az orvosok kénytelenek dönteni arról, hogy ki kapjon oxigént a betegek közül. Magyarország nemrég ötven lélegeztetőgépet adományozott a kárpátaljai kórházaknak.

A kormány tovább szigorítja a karanténintézkedéseket. Húszfősnél nagyobb rendezvényt tilos tartani, az éttermeknek este kilenckor be kell zárniuk, de eleve csak korlátozott kapacitással működhetnek, a tömegközlekedési eszközök csak ülő utasokat szállíthatnak, az óvodák és az iskolák elemi osztályain kívül áttértek a távoktatásra. Szombat éjféltől hétfő éjfélig kijárási korlátozást léptetnek életbe, csupán az élelmiszerüzletek, a patikák és a benzinkutak lehetnek nyitva. Kijevben és a régiókban mindennapossá váltak a korlátozó intézkedések miatti tüntetések, az emberek féltik a munkahelyüket, ugyanis itt az állam semmilyen módon nem segíti a leállni kényszerülő vállalkozókat.

Az államfő kórházban lábadozik. Kórházba szállították Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és kabinetfőnökét, Andrij Jermakot, akikről néhány napja derült ki, hogy elkapták a koronavírust – közölte tegnap az ukrán média Jermak tanácsadójának, Mihail Podoljaknak a közlésére hivatkozva. Az Unian ukrán hírügynökség jelentése szerint az elnöki hivatal több más munkatársa is Covid-beteg. Az ukrán államfő egyik szóvivője elmondta: Zelenszkij azért döntött úgy, hogy kórházba vonul, hogy megfelelően elszigetelje magát és ne fertőzzön meg senkit. A szóvivő szerint az elnök egészsége nincs komoly veszélyben. Úgy tudni, hogy a napokban az ukrán pénzügyminiszter, a védelmi miniszter, a házelnök és a miniszterelnök-helyettes is megfertőződött. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.