Ukrajnában megközelítette a kilencezret a napi új fertőzöttek száma

Tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, keddre már egy nap alatt csaknem 8900 új beteget azonosítottak, az egészségügyi miniszter pedig bírálta azokat, akik ilyen körülmények közepette többezres demonstrációt szerveztek Kijevben, a parlament elé.

Forrás: MTI2020. 11. 03. 16:11
Sztrij, 2020. október 8. Koronavírussal fertõzött beteggel beszél orvosa a nyugat-ukrajnai Sztrij város kórházában 2020. szeptember 29-én. Ukrajnában gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány, 2020. október 8-án elõször haladta meg az ötezret az egy nap alatt azonosított új fertõzöttek száma. A halálos áldozatok száma 4690-re nõtt. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvényhozás épülete előtt két csoport is tüntetést kezdett kedden. Az egyik a külföldről behozott autók tulajdonosai, akik a jármű elvámolási költségének csökkentését követelik Ukrajnában. A másik csoportban kis- és középvállalkozók demonstrálnak az egyszerűsített adózási rendszerért.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon – a korábbi csúcsot meghaladó – 8899 új esettel 411 093-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 157-tel 7532-re. Eddig 168 868-an gyógyultak meg, viszont már 234 693 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel az országban.

Kijev az ország legfertőzöttebb területe, ahol 789 új beteggel az igazolt fertőzöttek száma már meghaladta a 39 és fél ezret, az elhunytaké pedig 12 újabb áldozattal 799-re nőtt, miközben eddig mindössze alig több mint 13 ezren gyógyultak meg.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a járvány eszeveszett ütemben, hurrikán módjára terjed az országban.

A parlamentben a lehetséges menesztésére utaló képviselői felszólalásra reagálva kijelentette, lehet akármennyit hibáztatni az egészségügyi minisztériumot, de a tárca nem tudja mások helyett betartani a szabályokat, a maszkviselést, a kézfertőtlenítést és a távolságtartást.

Ukrajna Szijjártó Péterrel sem hajlandó közölni a kiutasítások okát

– Nagyon barátságtalan, nonszensz, bizonyos szempontból szánalmas lépés – ismételten így kommentálta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ukrán kormány döntését, amelynek értelmében két magas rangú magyar politikust utasítottak ki Ukrajna területéről a vasárnapi önkormányzati választásokat követően.

A tárcavezető a csütörtöki sajtótájékoztatóján az ATV kérdésére elmondta:

„Mind a mai napig semmilyen hivatalos közlést nem kaptunk arról, hogy milyen okból utasítanának ki magyar politikusokat Ukrajnából”, hozzátéve, hogy „az ilyen kitiltásokkal nem igazán azt a jelzést küldik, hogy baráti kapcsolatokra törekednének Magyarországgal”.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.