Népszavazással váltanák le a szlovák kormányfőt

A szlovákiai lakosok több mint fele támogatná az előre hozott választások kiírását. Robert Fico nemrég jelentette be: népszavazással próbálják ezt elérni.

Igor Matovic to open negotiations on forming a new government
epa08268767 Igor Matovic, leader of the Ordinary People and Independent Personalities (OLaNO) party walks after the meeting with Slovak President Zuzana Caputova in Bratislava, Slovakia, 04 March 2020. Matovic was officially tasked to form a new government by Slovak President Caputova. According to official results, the opposition movement OLANO with leader Igor Matovic won the parliamentary elections with 25.02 percent. Government party Direction - Social Democracy (SMER) party ended up behind him, with 18.29 percent, and suffered SMER's first defeat since 2006 and is likely to head for the opposition. EPA/JAKUB GAVLAK Fotó: JAKUB GAVLAK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovák állampolgárok 53,5 százaléka támogatja népszavazás kiírását az előre hozott parlamenti választások megrendezéséről, 39,9 százalékuk ellenzi – derül ki a Markíza kereskedelmi csatorna megbízásából készült felmérésből. A múlt héten készített közvélemény-kutatás hétfőn közzétett eredménye nem meglepő annak fényében, hogy az ősszel különösen sok bírálat érte a kormányt a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hozott elhibázott intézkedések miatt, sőt az ország közvéleménye lassacskán kifejezetten koronavírus-szkeptikus irányba fordult. Ami különösen érdekes, hogy leszámítva a legnagyobb kormánypártot, az Egyszerű Embereket (OĽaNO), a másik három kormánypárt szavazói között is viszonylag népszerű az ötlet. Az Igor Matovič miniszterelnökkel talán legtöbbet háborúzó Szabadság és Szolidaritás (SaS) szavazóinál például 37,9, a Család Vagyunk nevű formációnál 38,5, míg Az Emberekért nevű pártnál jóval alacsonyabb, 20 százalék az arány.

A járvány megtépázta a kormányfő népszerűségét.

A Robert Fico volt miniszterelnök vezette ellenzéki Irány – Szociáldemokrácia (Smer–SD) és az előző kormányfő, Peter Pellegrini által irányított, szintén ellenzéki Hang – Szociáldemokrácia (Hlas–SD) hetek óta kampányol egy előre hozott választásról szóló referendum mellett. A múlt héten Fico megpróbálta keresztülnyomni a törvényhozáson az előre hozott választás kiírását, de a kormánykoalíció képviselői nem hagyták jóvá a parlament rendkívüli ülésének napirendjét. Fico ezután azt közölte: a népszavazás kiírása érdekében január végén aláírásgyűjtésbe kezdenek. Szakértők szerint az akciónak sokkal inkább kampányjellege volt, s nemcsak a koalíciónak üzent ezzel, hanem közvetlen konkurensének is: a Smer–SD-ből kivált Hlas–SD ugyanis folyamatosan gyűjti az aláírásokat az interneten. Szlovákiában népszavazást egyszerű többséggel indítványozhat a parlament, vagy azt egy legalább 350 ezer aláírással megtámogatott petíció benyújtása után írhatja ki az államfő.

Robert Fico egykori szlovák miniszterelnök.
Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Bár egyelőre úgy tűnik, sem Fico, sem Pellegrini nem képes kikényszeríteni az előre hozott választást, nem szabad megfeledkezni arról, hogy Richard Sulík – a SaS pártot irányító gazdasági miniszter – 2012-ben már szétrobbantott egy koalíciót, Iveta Radičová jobbközép kormányát, a görögöknek nyújtandó uniós segélycsomag miatt. A Matovič-kabinet furcsa, gyakran elsietett kommunikációja, illetve az állandó koalíciós belviszályok a miniszterelnök és gazdasági minisztere között csak tovább gyöngítették az egyébként is instabil lábakon álló kormányt. Elemzők úgy vélik, bár Sulík türelemmel viseli a mindennapossá vált koalíciós konfliktusokat, a választók már nem biztos.

Túl sok a nyilvános vita

Laikus politikai képződményekből és hektikus, intuitív politikusokból áll a kormány, akik könnyen borítják fel a megállapodásaikat. Ugyanakkor csak spekulálni lehet, hogy a többpárti koalíció meddig képes fennmaradni – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Kollai István, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa. A szakértő szerint a koronavírus-járvány is fokozza a feszültséget, mert nagy a nyomás a kabineten, hogy jól kezelje a helyzetet. – A lakosság alapvetően elégedetlen, és nem is a járványkezelés módjával, hanem a gyors szabályváltozások miatt. Túl sok volt a változás, túl sok volt az ötlet és túl sok volt a nyilvános vita ennek kapcsán – emlékeztetett Kollai István. (K. Z.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.