Európában otthon, Új-Zélandon már az utcákon ünnepeltek + galéria

Rendhagyó módon, üres utcákkal és szigorú korlátozásokkal köszöntötték az új évet Európa-szerte az emberek. A legtöbb országban nem szűntek meg a koronavírus elleni intézkedések szilveszter éjszakájára, a tengerentúlon is csak kevés kormány engedélyezte a szabadtéri ünneplést.

2021. 01. 01. 15:20
null
Párizs, 2021. január 1. Kombókép az új év beköszöntét ünneplõ tûzijátékról a párizsi Diadalívnél 2019. december 31-én (alul) és ugyanarról a helyszínrõl 2020. december 31-én. A koronavírus-járvány elleni védekezésül hozott szigorítások miatt idén elmaradt a tömeges ünneplés. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson Fotó: Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szamoa és Kiribati csendes-óceáni szigetországok voltak az első államok, melyek köszöntötték az új évet. A két szigetre hagyományosan sok turista érkezik ebben az időszakban, azonban a világjárvány miatt most nem fogadnak külföldieket. Új-Zéland azon kevés országok egyike volt, ahol korlátozások nélkül köszönthették az új évet az ott élők, ugyanis a szigetországban már több mint egy hónapja nem észleltek fertőzést a hatóságok. A koronavírus-járvány visszaszorulásának eredményeként rendezvényeket is tarthattak az emberek, a résztvevők számát sem korlátozták, és a tűzijáték sem maradt el.

New York egyik legforgalmasabb negyede üres volt: a Times Square-re csupán néhány embert engedtek be, hogy a helyszínről nézzék a szilveszter éjjeli zenés-táncos előadásokat, melyeket azonban élő adásban közvetítettek a televízióban.

Franciaországban este 8 óra után nem lehetett kimenni az utcákra, Párizsban a metróvonalak felét bezárták, és mintegy 100 ezer rendőr felügyelte a szabályok betartását országszerte. Egy felrobbanó szerkezet leszakította egy 25 éves férfi fejét a franciaországi Boofzheim településen, Strasbourgtól mintegy 30 kilométerre délre – közölték a helyi hatóságok. Egy 24 éves másik férfi is megsebesült az arcán a balesetben, és kórházban ápolják. Az eset körülményei egyelőre tisztázatlanok. Egy helyi lap értesülése szerint a tűzijáték először nem robbant föl, amikor meggyújtották és eldobták, de amikor a két férfi emiatt közel ment hozzá, akkor igen. Ebben a régióban december eleje óta tilos a tűzijátékok értékesítése és használata magánszemélyeknek.

Párizs, 2021. január 1.
Kombókép az új év beköszöntét ünneplő tűzijátékról a párizsi Diadalívnél 2019. december 31-én (alul) és ugyanarról a helyszínrõl 2020. december 31-én. A koronavírus-járvány elleni védekezésül hozott szigorítások miatt idén elmaradt a tömeges ünneplés
MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Angela Merkel német kancellár még tavaly december elején jelentette be, hogy az ország lezárását január 10-ig meghosszabbítják. A kormány továbbá elrendelte a tűzijátékok értékesítésének tilalmát, azonban helyi jelentések szerint így is hangosan ünnepeltek a családok otthonaikban.

– Nagyon valószínű, hogy ez az utolsó eset, amikor kancellárként szólok önökhöz egy újévi üzenetben

– jelentette be távozási szándékát újévi beszédében a politikus, hozzátéve, hogy az ünnepek során kiemelten fontos az egészségügyi szabályok fegyelmezett betartása.

Németországban is meghalt tűzijáték miatt egy 24 éves férfi az ország keleti felén lévő, Brandenburg tartományi Rietz-Neuendorfban. A szerkezet házi készítésű volt – közölte a helyi rendőség, amely további házi készítésű pirotechnikai eszközöket kobozott el a helyszínen. A nyugat-németországi Osnabrückben, egy épületben szintén házi készítésű tűzijáték miatt életveszélyesen megsebesült egy 21 éves férfi: bizonyos végtagrészei leszakadtak. Két másik fiatal is megsebesült a balesetben, egyikük súlyosan. A rendőrség szerint az épület életveszélyessé vált. A közép-németországi Springstille faluban egy idő előtt felrobbanó tűzijátéktól szintén súlyosan megsebesült egy 24 éves fiatal. Elképzelhető, hogy elveszíti a látását – közölte a rendőrség.

Az olasz kormány szintén kijárási tilalmat rendelt el este tíz óra után, a bárok és éttermek zárva tartottak, valamint az üzletek többsége is. A hatóságok igyekeztek felhívni a figyelmet a tűzijátékok használatából eredő balesetekre, amelyek pluszterhet jelenthetnek a kórházaknak a világjárvány idején. Az észak-olaszországi Asti helységben egy 13 éves fiú halt meg egy szilveszteri partin felrobbanó tűzijátéktól. A hasát érte súlyos sebesülés – közölte a rendőrség. A fiút még élve kórházba tudták szállítani, de ott meghalt. Szerte Olaszországban több tucatnyi ember sebesült meg tűzijátéktól, noha jóval kevesebb, mint a korábbi években. Milánóban egy férfi elvesztette két ujját.

Az óév utolsó napján a szokásos vatikáni szentmise és az új év első szertartása is elmaradt: Matteo Bruni, a Szentszék sajtóirodájának igazgatója elmondta, hogy Ferenc pápa jobb lábában begyulladt egy csípőideg, így az egyházfő nem tudta megtartani a szentmisét, helyette egy-egy bíboros vezette le a szilveszteri és az újévi imádságokat. A római katolikus egyház vezetője azonban a hagyományokhoz híven újévi beszédét már elmondta.

– Az új év legyen a gyűlölet és megosztás megszűnésének ideje, legyünk mindannyian egymás testvérei, érkezzék el az építkezés ideje a pusztítás helyett, az egymás közötti és a környezet iránti gondoskodással

– mondta Ferenc pápa beszédében, melyet a pápai lakosztály könyvtártermében állva olvasott fel.

– Senki nem lesz az utcán este tíz óra után, Athén egy halott város lesz

– jelentette ki Mikalisz Krizohoídisz, Görögország közrendvédelmi minisztere.

A dél-európai állam utcái is üresen maradtak szilveszter éjszakájára, a korlátozások betartását Görögországban is rendőrök felügyelték. A tűzijátékot és az azt megelőző zenés-táncos előadást a televízión keresztül, élő közvetítés során tekinthették meg a görögök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.