Koronavírus: ismét zónákra osztják fel Olaszországot

Egyelőre egészen január 15-ig tilosnak számít a tartományok közötti közlekedés.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 05. 12:12
Róma, 2020. december 31. Elnéptelenedett Róma belvárosa 2020. december 31-én. Olaszországban január 31. nulla órától egészen január negyedikéig ismét a legmagasabb fokozatú járványintézkedések léptek életbe, ami egész napos kijárási tilalmat jelent, a kereskedelem és vendéglátás leállítását, és tilos a tartományok közötti közlekedés is. Napi egy alkalommal lehetséges rokonok és barátok meglátogatása azzal a feltétellel, hogy az egy háztartásban élõkhöz legfeljebb további két, 14 évnél idõsebb személy csatlakozik. MTI/ANSA/EPA/Giuseppe Lami Fotó: Giuseppe Lami
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorú korlátozások és azok részleges oldása ismétlődik továbbra is Olaszországban, ahol keddtől ismét zárlatot rendeltek el, a tartományok határai január közepéig zárva maradnak.

Január 7-től folytatódik a korlátozások és oldások váltakozása. A munkanap január 7-én és 8-án napközben feloldják a kijárási tilalmat, újranyitnak az üzletek és elvitelre dolgozhat a vendéglátás. Hétvégére viszont közepes járványfokozatot rendelnek el, ami azt jelenti, hogy napközben nem lehet elhagyni a városok, települések területét, és éjszaka továbbra is érvényes a kijárási tilalom, zárva tartanak a kereskedelmi központok.

Január 11-től ismét színek alapján osztják fel az országot a járványveszélyesség fokozatai szerint.

Ahol a reprodukciós ráta egyes érték fölé emelkedik, narancssárga, vagyis közepesen veszélyes területnek nyilvánítják a régiót. Nem kizárt, hogy ismét lesznek teljesen lezárt vörös zónák is, ahol pedig rendkívül jónak bizonyulnak a járványadatok, úgynevezett fehér övezetet rendelhetnek el. Egyelőre egészen január 15-ig tilosnak számít a tartományok közötti közlekedés. Január 11-től újraindítják a tantermi oktatást a 14 évesnél idősebb tanulók számára is, akiket október vége óta digitálisan tanítanak.

Az egészségügyi minisztérium legutolsó adatai szerint az ünnepi hetekben a napi tesztelések száma százezer alá süllyedt a korábbi kétszer ennyihez képest. A tesztelések és az azokon szűrt új betegek aránya 13 százalék fölött van. A halottak száma megközelítette a 76 ezret.

Olaszországba kedden érkezik meg a Pfizer–BioNTech-oltóanyag újabb 470 ezer adag szállítmánya. Eddig közel 950 ezer adag oltóanyag érkezett.

December 27. óta több mint 178 ezer személyt oltottak be:

majdnem 150 ezer egészségügyi dolgozót, a többiek között pedig idősotthonok lakóit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.