Betiltanák az illegális bevándorlás ellen fellépő szervezetet

A Génération Identitiare többször megakadályozta a migránsok bejutását Franciaországba.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters, Mandiner2021. 02. 15. 12:39
null
A Génération Identitaire nem tett le szándéka megvalósításáról Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A bevándorlókkal köztudottan ellenséges csoport betiltásának folyamatát hivatalosan is elindította a francia belügyminisztérium

– közölte Gérald Darmanin tárcavezető a hétvégén azzal kapcsolatban, hogy betilthatják az illegális bevándorlással szemben fellépő Génération Identitaire nevű jobboldali csoportot.

A szervezet több alkalommal próbálta megakadályozni, hogy a migránsok illegálisan bejussanak az ország területére. Több ilyen akciójuk közül az egyik volt, amikor – az Alpok franciaországi területei mellett – a Pireneusokban is felléptek. Ez utóbbi esemény után indítottak nyomozást a francia hatóságok januárban, mert álláspontjuk szerint a szervezet tagjai fajgyűlöletre próbálták buzdítani az embereket. Darmanin akkoriban azt nyilatkozta, hogy a csoport működésének leállítását vizsgálják, ugyanis álláspontja szerint a szervezet rendszeres megnyilvánulásaival és akcióival aláássa a Francia Köztársaság békéjét.

Thaïs d’Escufon, a mozgalom 21 éves szóvivője a múlt héten adott interjút lapunknak, melyben elmondta, hogy először 2017-ben figyeltek fel szervezetükre világszerte, amikor elzárták az utat az Európába bevándorlókat szállító NGO-hajók előtt. Az akcióval csupán a figyelmet szerették volna felhívni arra, hogy Franciaországba folyamatosan érkeznek az illegális bevándorlók, és a francia kormány – korábbi ígéretükkel ellentétben – nem tesz meg mindent feltartóztatásuk érdekében.

– A rendőrök ugyanis csak akkor mentek ki a hágóhoz, amikor megtudták, hogy a mozgalmunk oda tervez akciót

– magyarázta a Magyar Nemzetnek a fiatal lány, aki jobboldali Greenpeace-nek nevezte a csoportot.

A mozgalom nyíltan vállalja bevándorlás- és iszlamizáció-ellenességét, azonban emiatt sokan támadják őket. A csoport szóvivője elmondta, nagyon ügyelnek arra, hogy akcióik ne legyenek jogsértők. Amennyiben mégis valamilyen szabálysértési ügybe keverednének, az többnyire tudatos, ugyanis ezzel igyekeznek felhívni a figyelmet az illegális bevándorlásra, de erőszakos bűncselekményekben soha nem vesznek részt.

– A baloldalnak akar tetszeni a belügyminiszter. Nem először akarnak minket feloszlatni, de jogilag nem találnak rajtunk fogást. Ha mégis sikerülne nekik, akkor máshogy folytatnánk a harcot

– jelentette ki Thaïs d’Escufon hozzátéve, kitalálnák annak a módját, hogy tovább tudjanak küzdeni Franciaországért és Európáért a bevándorlás ellen.

Tavaly december 16-án a csoport három aktivistáját engedte szabadon a francia bíróság, őket korábban hat hónap börtönbüntetésre ítélték, amiért 2018-ban megpróbálták megakadályozni, hogy migránsok lépjenek be az országba a francia–olasz határon. A szervezet két helikoptert, valamint egy repülőgépet is bérelt három évvel ezelőtt abból a célból, hogy felkutassák azokat a migránsokat, akik az Alpokon átkelve próbáltak bejutni Franciaországba.

Tavaly novemberben Franciaországban már betiltották a Szürke Farkasok török nacionalista csoportot. Tagjait azzal vádolták, hogy több támadást hajtottak végre örmény származású francia állampolgárok ellen, és a Hegyi-Karabahban zajló, Azerbajdzsán és Örményország közötti konfliktust Franciaország területére akarták kiterjeszteni. A kormány keményebb fellépése a szélsőséges iszlám szervezetekkel szemben már Samuel Paty francia történelemtanár lefejezése után októberben is megmutatkozott.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.