Puccskísérlet formálódik Örményországban?

A hadsereg lemondásra szólította fel a hegyi-karabahi háborút elvesztő miniszterelnököt.

Magyar Nemzet
2021. 02. 25. 10:24
PASINJÁN, Nikol
Jereván, 2020. szeptember 27. Nikol Pasinján örmény miniszterelnök beszéde közben szünetet tart a jereváni parlamentben 2020. szeptember 27-én. Örményország közlése szerint Azerbajdzsán légi és tüzérségi támadást hajtott végre Hegyi-Karabah ellen. Baku állítása szerint a támadás egy örmény tüzérségi támadásra adott válaszlépés volt, és elfoglaltak legalább hét falut, de Hegyi-Karabah ezt tagadta. Az összecsapások után Örményországban rendkívüli állapotot hirdettek ki és teljes katonai mozgósítást rendeltek el. MTI/AP/PAN Photo/Tigran Mehrabyan Fotó: Tigran Mehrabyan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Puccskísérletre figyelmeztetett Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, miután a hadsereg több magasrangú vezetője lemondásra szólította fel. A kormányfő visszautasította a követelést, és arra kérte híveit, hogy támogassák őt, egyúttal menesztette a vezérkari főnököt. Az nem egyértelmű, hogy a hadsereg erő bevetésére is kész-e. A világhálóra feltöltött felvételek szerint Jerevánban több helyen tömegek gyülekeznek, egyelőre békésen.

Nikol Pasinján örmény kormányfő
Fotó: MTI/EPA/Vahram Bagdaszarján

Nikol Pasinján ellen hónapok óta folyamatosan a tüntetések, miután a múlt szeptemberben kirobbant háborúban Azerbajdzsán visszafoglalta a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahot. A megalázó vereség után sokan az örmény kormányfő azonnali bukását jósolták, de ő kitartott. Nemrégiben előrehozott választások kiírását helyezte kilátásba.

Tüntetés a kormány ellen még decemberben
Fotó: Reuters/Vahram Bagdaszarján

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.